Ministar Picula oržao govor povodom obilježavanja Dana Ujedinjenih naroda

"Republika Hrvatska se sve snažnije uključuje u rad UN sustava preuzimajući pritom svoj dio obveza i odgovornosti za stanje stvari u međunarodnoj zajednici", istaknuo je ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske Tonino Picula u svom govoru održanom 21. listopada o. g. na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu povodom obilježavanja Dana Ujedinjenih naroda (24. listopada) u organizaciji agencija UN-a prisutnih u Hrvatskoj.

Podsjetivši na velik doprinos UN-a u zaustavljanju nasilja i oružanog djelovanja te okončanju patnji civilnog stanovništva na ovim prostorima ministar Picula je ukazao na to kako je RH iz zemlje primateljice mirovnih postrojbi prerasla u zemlju državu davateljicu te naveo mirovne misije u kojima RH sudjeluje pretežno jedinicama vojnih promatrača: Sierra Leone, Etiopija i Eritreja, Kašmir, Afganistan, zapadna Afrika, Istočni Timor te Liberija.

Republika Hrvatska se kandidirala za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a za mandat od 2008. do 2009., rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova pojasnivši kako će "izborom u članstvu VS Hrvatska dobiti priliku da ojača svoj partnerski odnos s članicama europskih integracijskih procesa te da partnerima u EU i NATO-u pokaže da kao država uspješno funkcionira u međunarodnim tijelima po standardima tih organizacija".

"U sklopu reforme Vijeća sigurnosti UN-a Hrvatska zagovara čvršću suradnju između VS i zemalja davateljica mirovnih snaga. Naglašavamo važnost osiguravanja razmjene stajališta između Vijeća sigurnosti i zemalja na čijim se teritorijima odvijaju mirovne operacije", naglasio je ministar Picula.

Na izravno postavljeno pitanje iz publike hrvatski je ministar vanjskih poslova ponovio kako i dalje stoji iza izjave Vilniuske skupine budući da su na taj način države ove skupine svijetu uputile poruku kako je nužno stati na kraj diktatorskom režimu Sadama Huseina, ali, dodao je ministar, nismo bili spremni podržati vojne operacije bez odgovarajuće rezolucije Vijeća sigurnosti.



Priopćenja