Ministar Jandroković sudjelovao je na neformalnom sastanku mvp-a ...

Drugog dana neformalnog sastanka kojeg je organiziralo češko predsjedništvo Europske unije raspravljalo se o aktualnoj problematici proširenja Europske unije, situaciji u jugoistočnoj Europi te temama vezanim uz rješavanje ekonomske i financijske krize

Drugog dana neformalnog sastanka kojeg je organiziralo češko predsjedništvo Europske unije raspravljalo se o aktualnoj problematici proširenja Europske unije, situaciji u jugoistočnoj Europi te temama vezanim uz rješavanje ekonomske i financijske krize. Ovaj izbor tema odražavao je prioritete češkog predsjedništva koje je istaknulo proširenje Europske unije kao jedno od glavnih područja interesa.

Po prvi puta na ministarskoj razini razgovarano je i o pitanju rješenja hrvatsko-slovenskog graničnog prijepora, te deblokade hrvatskih pristupnih pregovora. Na radnom ručku kojem su, uz ministre država članica i država kandidatkinja za članstvo u EU, sudjelovali i ministri potencijalnih država kandidatkinja, nazočan je bio i povjerenik Europske komisije za proširenje Olli Rehn. On je tom prigodom izvijestio nazočne ministre vanjskih poslova o naporima koje poduzima Europska komisija na pronalaženju kompromisnog rješenja hrvatsko-slovenskog graničnog spora između dviju država, te slovenske deblokade hrvatskih pregovora. Ponovio je kako bi rješenjem tog spora Hrvatska mogla završiti tehnički dio pregovora do kraja 2009. godine.

Ministar Jandroković iznio je hrvatska stajališta o ovoj temi. Podsjetio je kako se Hrvatska u graničnom sporu sa Slovenijom zalaže za rješenje koje se temelji na međunarodnom pravu i time se oslanja na temeljna načela i standarde Europske unije. Ponovio je hrvatska stajališta koja se temelje na tri elementa: odvajanje bilateralnog graničnog pitanja od pregovaračkog procesa, deblokada pregovora kako bi se omogućio njihov završetak do kraja 2009. godine, te rješenje graničnog pitanja pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu.

U okviru sastanka ministar Jandroković nazočio je i brifingu ministara vanjskih poslova Europske unije i kandidatskih država za članstvo o civilnim misijama u sklopu Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, stanju u Bjelorusiji i na Bliskom istoku.

Na poziv potpredsjednika češke Vlade Alexandra Vondre sudjelovao je u Pragu i na radnom doručku ministara vanjskih poslova država jugoistočne Europe obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja. Na održanoj raspravi o utjecaju aktualne financijske krize upoznao je češko predsjedništvo, te nazočne ministre država jugoistočne Europe o mjerama koje hrvatska Vlade poduzima kako bi ublažila efekte krize i zaustavila negativne trendove u gospodarstvu. Pozdravio je pritom interes članica Europske unije za situaciju na području Jugoistočne Europe.



Priopćenja