Ministar Gordan Jandroković sudjelovao je u radu međunarodne konferencije o Afganistanu

Konferencija je održana pod okriljem Ujedinjenih naroda te vlada Islamske Republike Afganistana i Kraljevine Nizozemske kao nastavak tematskih konferencija o Afganistanu

Konferencija je održana pod okriljem Ujedinjenih naroda te vlada Islamske Republike Afganistana i Kraljevine Nizozemske kao nastavak tematskih konferencija o Afganistanu održanih 2001. godine u Bonnu, 2006. godine u Londonu te 2008. godine u Parizu.

U svom obraćanju nazočnima ministar Gordan Jandroković izrazio je privrženost Republike Hrvatske naporima međunarodne zajednice u izgradnji sigurnosti i učinkovite središnje vlasti na čitavom području Afganistana. U tom smislu, Hrvatska već pruža i pružat će svoj doprinos i u buduće, mirovnoj misiji ISAF u kojoj trenutno sudjeluju 283 pripadnika hrvatskog kontingenta, rekao je Jandroković i podsjetio kako je angažman u ISAF-u najveći i najznačajniji doprinos Republike Hrvatske nekoj mirovnoj operaciji.

Hrvatska je posebno zainteresirana za sudjelovanje u izgradnji takvog sustava koji će Afganistanu omogućiti unutarnju sigurnost i samostalno upravljanje zemljom. Tome će zasigurno pridonijeti i dva dodatna mentorska tima koja će Hrvatska poslati u Afganistan za obuku vojnih i policijskih snaga, kazao je Jandroković.

Govoreći o razvojnoj pomoći za obnovu afganistanske infrastrukture, rekao je kako Hrvatska već provodi nekoliko projekata te razmatra mogućnosti za pružanje dodatne pomoći, pri čemu je izdvojio program trogodišnjeg usavršavanja afganistanskih liječnika u Hrvatskoj.

Ministar Jandroković naglasio je na kraju i važnost provedbe slobodnih i transparentnih afganistanskih predsjedničkih i parlamentarnih izbora koji će se provesti u ovoj i sljedećoj godini, što će biti najbolji pokazatelj razvoja demokratskih ustanova i poštivanja temeljnih ljudskih prava.

Sudionicima konferencije obratili su se i glavni tajnik Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon te predsjednik Islamske Republike Afganistan Hamid Karzai.



Priopćenja