Ministar Grlić Radman u radnom posjetu Češkoj Republici

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman boravio je u petak, 3. lipnja 2022. godine, u radnom posjetu Češkoj Republici gdje se susreo s ministrom vanjskih poslova Češke Republike Janom Lipavskýjem.

Ministri vanjskih poslova razgovarali su o odnosima dviju država, koje ove godine obilježavaju 30 godina uspostave diplomatskih odnosa. ,,Hrvatska i Češka mogu ponosno reći kako nemaju otvorenih pitanja te uspješno surađuju u brojnim područjima. Naši su odnosi već godinama odlični i intenzivni, kako na političkom tako i na gospodarskom planu. Posebno ističemo činjenicu da hrvatska manjina u Češkoj i češka manjina u Hrvatskoj predstavljaju most koji nas veže i dodatno jača naše bilateralne odnose i kulturnu suradnju“, istaknuo je ministar Grlić Radman.

Tijekom susreta također je bilo riječi o ratu u Ukrajini. Ministri su još jednom osudili rusku agresiju te istaknuli kako je Ukrajini prijeko potrebno nastaviti pružati potrebnu pomoć. Razgovarali su i o odgovorima na izazove koji zahtijevaju intenzivniju suradnju unutar Europske unije i s transatlantskim partnerima, poglavito kada je riječ o energetici i opskrbi hranom.

Ministri su razgovarali i o prioritetima predstojećeg češkog predsjedanja Vijećem EU-a, te je istaknuto zadovoljstvo da je tema europskog puta država Zapadnog Balkana visoko na agendi češkog predsjedanja. Ministar Grlić Radman izrazio je potporu naporima svih zemalja koje pretendiraju postati članice zajedničke europske obitelji, polazeći od ocjene kako je za stabilnost država jugoistočne Europe važna europska perspektiva, ali i provođenje reformi kako bi se zadovoljili postavljeni kriteriji članstva u EU.

"Sve države Zapadnog Balkana koje iskreno žele članstvo moraju imati europsku perspektivu, ali u isto vrijeme se mora inzistirati na ispunjavanju kriterija - vladavini prava, dobrosusjedskim odnosima te u kontekstu agresije na Ukrajinu, posebno usklađenost vanjske politike s Unijom", naglasio je ministar.

Istaknuo je kako je posebna pažnja Hrvatske usmjerena na situaciju u Bosni i Hercegovini gdje je interes Hrvatske stabilna i funkcionalna BiH u kojoj sva tri konstitutivna naroda uživaju svoja ustavom zajamčena politička prava, te je odgovornost i EU uložiti dodatne političke i diplomatske napore u osiguranje legalnog i legitimnog izbornog procesa kroz potrebnu reformu izbornog zakona.

Ministar Grlić Radman je u razgovoru sa svojim češkim kolegom zahvalio na podršci Češke u ispunjavanju hrvatskih strateških ciljeva – ulasku u eurozonu, OECD te članstvu u Schegenskom području. 

Prije sastanka s ministrom Lipavskýjem, ministar Grlić Radman sastao se s potpredsjednikom Parlamenta Bartosekom s kojim je razgovarao o nadolazećem češkom predsjedanju Vijećem EU, energetici te o situaciji u Ukrajini.
 

Priopćenja