Sastanak državne tajnice za Europu Metelko Zgombić i finske ministrice za europske poslove Tytti Tuppurainen

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko Zgombić sastala se 4. lipnja 2022. s finskom ministricom za europske poslove Tytti Tuppurainen.

Na sastanku su potvrđeni vrlo dobri i prijateljski bilateralni odnosi te je istaknuta važnost njihovog daljnjeg jačanja i intenziviranja kontakata na svim razinama. Među područjima u kojima postoji potencijal za daljnje jačanje odnosa posebno su istaknuta područja gospodarstva, prijenosa znanja i kulture. Državna tajnica Metelko Zgombić zahvalila se na finskoj podršci pristupanju Republike Hrvatske zoni Schengena, eurozoni i članstvu u OECD-u. Ujedno je potvrđena predanost Republike Hrvatske politici otvorenih vrata NATO-a, što uključuje podršku zahtjevima za članstvo Finske, kao i Švedske.   

Snažno je osuđen ruska agresija na Ukrajinu i potvrđena solidarnost i podrška Ukrajini i ukrajinskom narodom. Istaknuta je važnost zajedništva Europske unije kad je riječ o sankcijama prema Rusiji, te sigurnosti opskrbe hranom i energentima, gdje je Hrvatska svojim lukama i skladištima može dati važan doprinos energetskoj sigurnosti zemalja u okruženju i energetskoj neovisnosti Europe.

Oslovljene su i druge aktualne teme i europske politike na kojima Hrvatska i Finska surađuju, uključujući provedbu preporuka Konferencije o budućnosti Europe i europsku perspektivu zemalja zapadnog Balkana. Istaknuta je važnost nastavka vjerodostojne politike proširenja EU-a, s naglaskom na potporu reformskim procesima u državama jugoistočne Europe i posebice Bosni i Hercegovini, u cilju jačanja stabilnosti, demokratskih procesa, poštivanja ljudskih prava i vladavine prava.

Pisane vijesti