Ministar Grlić Radman s posebnom predstavnicom EU za Sahel Emanuelom Del Re

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Posebna predstavnica Europske unije za Sahel Emanuela Del Re posjetila je Republiku Hrvatsku u okviru dijaloga s glavnim gradovima država članica na temu angažmana EU-a  u Sahelu, obzirom na zabrinjavajuću političku, gospodarsku, sigurnosnu i humanitarnu situaciju u geostrateški važnome dijelu Afrike. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je posebnu predstavnicu Del Re te potvrdio spremnost RH nastaviti s podrškom  naporima EU-a utjecati na stabilizaciju područja pogođenog silovitim posljedicama klimatskih promjena, terorizmom i političkom nesigurnošću, o čemu svjedoči vrlo veliki broj državnih udara u recentnim godinama.

Posebnu predstavnicu Del Re primili su odvojeno i državni tajnik za politička pitanja Frano Matušić te državni tajnik za vanjsku trgovinu i razvojnu suradnju Zdenko Lucić; na oba sastanka izražena je zabrinutost zbog sve veće nesigurnosti u Sahelu (Burkina Faso, Čad, Mali, Mauritanija i Niger), koja se prelijeva na susjedne zapadnoafričke obalne države i prema sjeveru, te su razmotreni pravci daljnjeg djelovanja EU-a i RH. Uvažena je činjenica besperspektivnosti mladih Sahela, koji čine većinsko stanovništvo, što stvara plodno tlo za širenje radikalnog džihadizma i djelovanje terorističko-kriminalnih skupina te drugih destabilizacijskih dionika. Prema riječima posebne predstavnice Del Re, Sahel je južna granica Europe.

U nastavku je održana razmjena mišljenja između posebne predstavnice Del Re i članova njezinog izaslanstva s predstavnicima Uprave za političke poslove MVEP-a, u domaćinstvu ravnatelja Petra Mihatova te uz sudjelovanje predstavnika Samostalnog sektora za planiranje politika.

Na svim sastancima potvrđeno je kako Afrika, a naročito Sahel, unatoč sve većim razmjerima krize koja se širi područjem, ostaje ključni prioritet EU-a, dok EU te države članice trebaju ojačati politički i razvojni angažman, na što je spremna i RH. U raspravi su istaknute prednosti  RH, osobito recentno iskustvo rata te poslijeratne tranzicije, što smo voljni prenijeti sahelskim sugovornicima kroz neku od opcija konkretne projektne suradnje, na čemu ćemo nastaviti raditi.

Priopćenja