Ministar Grlić Radman sudjelovao na konferenciji "ESF+ za vještine budućnosti"

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Grlić Radman, sudjelovao je u petak 15. prosinca 2023. na Konferenciji "ESF+ za vještine budućnosti", u organizaciji Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

Tijekom svog obraćanja, ministar Grlić Radman izrazio je nazočnima dobrodošlicu u ime hrvatskog predsjedništva Strategijom Europske unije za jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) te podsjetio kako je Hrvatska započela predsjedanje EUSAIR-om u lipnju ove godine. Tijekom tog razdoblja, fokus je na nizu tematskih događanja posvećenih ključnim pitanjima poput očuvanja okoliša, osnaživanja žena, energetike, mladih i prometa.

U kontekstu aktualnih rasprava na razini Europske unije o konkurentnosti i otpornosti europskog gospodarstva, naglašena je važnost vještina za uspješno suočavanje s izazovima zelene i digitalne tranzicije te promjenama na tržištima rada.

„Inicijative poput „Europske godine vještina“, kao i sve druge inicijative koje doprinose podizanju društvene svijesti o ovoj temi, iznimno važne, kako za snaženje konkurentnosti hrvatskih i europskih poduzeća i stvaranje kvalitetnih radnih mjesta, tako i za ostvarivanje punog potencijala digitalne i zelene tranzicije, na društveno pošten, uključiv i pravedan način“, naglasio je ministar Grlić Radman.

Hrvatska, kroz suradnju nekoliko nadležnih ministarstava, predložila je uvođenje sasvim novog područja suradnje u Jadransko-jonsku strategiju, posvećenog socijalnim pitanjima. Ovom inicijativom Hrvatska je potvrdila svoj status lidera i inovatora u okviru makro-regionalnih strategija.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske nastavlja aktivno sudjelovati u inicijativama usmjerenima prema razvoju vještina budućnosti te će dalje promicati suradnju u području socijalnih pitanja unutar makro-regionalnih strategija.

Priopćenja