Ministar Grlić Radman predstavio prioritete predsjedanja Vijećem EU članovima Europskog gospodarskog i socijalnog odbora

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman predstavio je prioritete hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, u srijedu 22. siječnja 2020. godine, članovima Europskog gospodarskog i socijalnog odbora (EGSO) u Bruxellesu.

Ministar je predstavio program hrvatskog predsjedanja i četiri prioritetne teme koje će biti u fokusu tijekom šestomjesečnog predsjedanja te potom odgovorio na pitanja članova Odbora.

Naglasio je da će se hrvatsko predsjedništvo u sklopu prvoga prioriteta “Europa koja se razvija” zalagati za uravnoteženi, održivi i uključivi razvoj EU, koji uvažava  potrebe svih država članica, njihovih regija i građana.

“U okviru ovoga stupa želimo staviti naglasak na daljnje produbljivanje jedinstvenog tržišta i povećanje konkurentnosti, radi promicanja ulaganja s visokom dodanom vrijednošću, digitalizacije i poduzetništva”, istaknuo je nazočnima ministar.

Naglasio je potom da, između ostalog, želimo pronaći rješenje za goruće pitanje demografskih izazova u svjetlu ekonomskih i razvojnih nejednakosti, otvaranjem široke rasprave o stavovima i najboljim praksama država članica kako odgovoriti na njih.
“Potpuno smo posvećeni pokretanju horizontalnih rasprava o glavnim inicijativama sadržanima u Europskom zelenom planu. Čvrsto vjerujemo da Europa orijentirana prema budućnosti mora imati vodeću ulogu u svijetu u odgovoru na sve veći izazov klimatskih promjena”, kazao je ministar Grlić Radman.

Završno je istaknuo želju da teme koje smo zajednički pokrenuli s EGSO-om doprinesu razmišljanjima o budućnosti europskog projekta u okviru Konferencije o budućnosti Europe. Izrazio je zahvalnost doprinosu članova EGSO-a konsolidaciji demokratskog legitimiteta Unije, jer je Odbor platforma za europske građane, udruge i organizacije civilnog društva, koja im omogućuje izraziti stavove građana na europskoj razini.

Europski gospodarski i socijalni odbor savjetodavno je tijelo EU-a koje čine predstavnici organizacija radnika i poslodavaca te civilnoga društva i drugih interesnih skupina. EGSO dostavlja mišljenja o ključnim  europskim pitanjima Europskoj komisiji, Vijeću EU-a i Europskom parlamentu te tako djeluje kao most između institucija EU-a, koje donose odluke, i građana EU-a.

Odbor ima 350 članova, od kojih 9 iz Hrvatske,, i njihov doprinos radu Odbora vrlo je zapažen.
 



Priopćenja