Jačanje kapaciteta Agencije za financijsku potporu poljoprivredi i ruralnom razvoju Sjeverne Makedonije

Služba za prijenos znanja Ministarstva vanjskih i europskih poslova u suradnji sa Sekretarijatom za europske poslove SM, UN programom za projekte – UNOPS provela je edukaciju prijenosa hrvatskih iskustava iz područja poljoprivrede i ruralnog razvitka od 21. do 23. siječnja 2020. godine u Skopju.

Edukaciju u okviru NORDIC projekta pod nazivom „Nordic support for progress of North Macedonia“ zajednički financiraju vlade Kraljevine Norveške, Kraljevine Švedske i Republike Hrvatske, s ciljem osnaživanja makedonskih institucija za proces europskih integracija. Provedba projekta započela je u travnju 2019. godine te je održano osam aktivnosti u kojima su hrvatski stručnjaci upoznali državne dužnosnike i službenike institucija Sjeverne Makedonije s modelom uspostavljanja sustava koordinacije EU poslova u Republici Hrvatskoj, radnim procedurama,  komunikaciji s Europskom komisijom, poljoprivrednom politikom i politikom okoliša.

Na treningu su sudjelovali djelatnici Agencije za financijsku potporu poljoprivredi i ruralnom razvoju SM te su od hrvatskih stručnjakinja imali prilike čuti njihova vrijedna iskustva strukture provedbe i obveznih osnovnih alata za provedbu isplata u okviru potpora Zajedničke poljoprivredne politike EU – Integrirani administrativni i kontrolni sustav: Upisnik poljoprivrednika, ARKOD - Evidencija korištenja poljoprivrednog zemljišta, AGRONET - Sustav za zahtjeve za potporu i plaćanja, Integrirani sustav kontrola, Sustav prava na plaćanja i integracija Registra za životinje.

Ovaj susret dao je makedonskim kolegama smjernice za preuzimanje hrvatske prakse u provedbi mjera Zajedničke poljoprivredne politike, posebno sustava upravljanja i kontrole EU fondova koji su u nadležnosti APPRRR te će se ovaj vid suradnje nastaviti kroz buduće zajedničke aktivnosti u 2020. godini.

Dinamika provedbe projekta ostvaruje se u vrijeme hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, čime se aktivno zalažemo se za širenje utjecaja EU, potičemo reformske procese u Sjevernoj Makedoniji što je jedna od ključnih stavki hrvatskog predsjedanja – Europa koja je utjecajna.

 Ostale vijesti