Ministar Grlić Radman otvorio Konzulat RH u Liègeu na čelu s počasnim konzulom

  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman otvorio je, u srijedu 20. ožujka 2024. godine, Konzulat RH u Kraljevini Belgiji sa sjedištem u Liègeu, na čelu s počasnim konzulom Stéphanom Uhodom i konzularnim ovlastima nad konzularnim područjem koje obuhvaća pokrajinu Valoniju.

Otvorenju je, također, nazočio gradonačelnik Liègea Willy Demeyer, te općinska povjerenica Catherine Delcourt. To je još jedan konzulat RH na čelu s počasnim konzulom u Kraljevini Belgiji, nakon onog u Bruggeu u Flandriji.

Prema podacima Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, hrvatska iseljenička zajednica u Kraljevini Belgiji prema aktualnim procjenama broji oko 7000 iseljenika, od toga u Valoniji prema neslužbenim procjenama živi do 3500 ljudi hrvatskog porijekla.

„Zadovoljstvo mi je da simbolično, upravo tijekom belgijskog predsjedanja Vijećem Europske unije otvaramo ovaj Konzulat, što ne označava samo novo poglavlje u našim dobrim diplomatskim odnosima, već i reafirmaciju čvrstih veza prijateljstva i suradnje naših naroda“, istaknuo je ministar.

Naglasio je kako hrvatsko iseljeništvo ima dugu povijest u Valoniji koja seže u kraj 19. i početak 20. stoljeća, te su njihovi doprinosi iz svih sfera života obogatili naše narode i postavili temelje za snažne veze. Tako je na primjer, Hrvatska katolička misija u Liègeu imala važnu ulogu u očuvanju hrvatskog identiteta, vjere i kulture hrvatskog iseljeništva za vrijeme Jugoslavije.

„Uspostava ovog Konzulata odražava našu predanost produbljivanju naših veza s ovdašnjom dinamičnom zajednicom i daljnjem jačanju bilateralnih odnosa Hrvatske i Belgije. Njegova svrha je jasna: unaprijediti i produbiti korisnu suradnju između Hrvatske i Valonije“, zaključno je kazao ministar.

Priopćenja