Prvi posjet omanskog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj - iskorak u bilateralnim odnosima

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je 20. ožujka 2024. ministra vanjskih poslova Sultanata Omana Sayyida Badra Albusaidija, čiji je posjet Zagrebu ujedno prvi posjet omanskog visokog dužnosnika Republici Hrvatskoj u povijesti diplomatskih odnosa.
 
Obzirom na niz sličnosti između Hrvatske i Omana, kao i komplementarnosti, naglasak u razgovorima bio je na snaženju bilateralne suradnje, posebno gospodarske - u energetici, uključujući i partnerstvo u korištenju obnovljivih izvora, digitalizaciji, prehrambenoj i obrambenoj industriji te turizmu. Dogovoreni su uzajamni posjeti stručnjaka radi mogućeg povezivanja hrvatskih i omanskih luka, što je obostrani interes.
 
Razmijenjena su mišljenja o aktualnim izazovima u susjedstvu obiju država, Ukrajini i na Bliskom istoku, uključujući i krizu u Crvenom moru. Hrvatska i Oman zagovaraju pokretanje političkog procesa koji bi doveo do trajnog rješenja izraelsko-palestinskog pitanja, a to je dvodržavno rješenje. Za obje strane prioritet je zaustavljanje stradavanja civila i žurno omogućavanje dostave humanitarne pomoći stanovništvu Gaze. Ministar Grlić Radman izvijestio je omanskog kolegu o situaciji na Zapadnom Balkanu te očekivanoj odluci EU-a o otvaranju pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom.
 
Novu dimenziju bilateralnim odnosima dat će danas potpisani Memorandum o suglasnosti o političkim konzultacijama između Republike Hrvatske i Sultanata Omana, čime se uspostavlja redoviti dijalog dviju diplomacija o vanjsko-političkim pitanjima te potiče suradnja u međunarodnim organizacijama i forumima.
 
Potvrđena je hrvatska podrška daljnjem jačanju partnerstva između Europske unije i Omana, uključujući viznu liberalizaciju, kao i dijaloga između Europske unije i država Zaljevskog vijeća za suradnju, utemeljenog na zajedničkim ciljevima stabilnosti i prosperiteta na regionalnoj i svjetskoj razini.
 
Ministar Grlić Radman naglasio je kako Hrvatska cijeni omansku politiku dijaloga i rješavanja sporova mirnim putem, kao i uspjehe u nizu posredničkih misija u regionalnim sukobima od 70-ih godina prošloga stoljeća do danas. Ministar Albusaidi potvrdio je spremnost unaprijediti suradnju s Hrvatskom, koju građani Omana smatraju prijateljskom zemljom.
 
U okviru službenog posjeta, ministra Albusaidija primio je kurtoazno i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Zahvaljujući vrlo sadržajnim sastancima, odnosi između Hrvatske i Omana podignuti su na višu razinu.

Priopćenja