Ministar Grlić Radman: Napadi na povratnike obeshrabruju povratak Hrvata u BiH

  • Slika
Hrvatska želi potaknuti Hrvate na povratak u Bosnu i Hercegovinu no nasilje kao u slučaju koji je završio smrću demotiviraju takve pokušaje, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji će o tome razgovarati za posjeta Sarajevu. 
U izjavi novinarima ponovio je da Zagreb snažno osuđuje nasilje koje je završilo smrću hrvatskog povratnika Marka Mišića u Republiku Srpsku i pozvao nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, posebno u RS-u, da istraže sve okolnosti i najoštrije kazne počinitelje.
"Ovakvi primjeri demotiviraju pokušaje povratka Hrvata iz Bosne i Hercegovine" u njihove domove, rekao je ministar Grlić Radman.

Na pitanje može li potvrditi da je Mišić pretučen na smrt upravo zbog nacionalne netrpeljivosti, ministar je odgovorio da je bilo i ranije takvih slučajeva, te je pritom spomenuo obitelj Šimić. 

"Dosta govori sama činjenica da je prije rata u entitetu Republike Srpske bilo oko 200.000 Hrvata, a danas ih nema ni deset posto, a na području Dervente bilo je 22.000 Hrvata i od tog broja vratilo se samo dva posto", rekao je. 

Hrvatskog povratnika Marka Mišića teško su pretukle dvije osobe, od kojih je jedan bio maloljetnik, u mjestu Brezici 12. listopada pošto je pokušao spriječiti krađu drva.

Dobro je da je policija reagirala i uhitila dvojicu počinitelja

Dobra je vijest da je policija reagirala i uhitila dvojicu počinitelja, smatra ministar Grlić Radman. "Očekujemo najoštrije kazne za te počinitelje", naglasio je.

Odgovornost je na vlastima kako entitetskima tako i središnjima da zaštite Hrvate povratnika o čemu ministar Grlić Radman planira razgovarati za posjeta Sarajevu 24. studenoga, najavio je.

Odredbe Daytonskog i Pariškog sporazuma jamče siguran povratak svih izbjeglica, podsjetio je.

Podržavamo otvaranje pristupnih pregovora BiH i EU

U Sarajevu će službeni Zagreb podržati otvaranje pristupnih pregovora BiH i EU, rekao je ministar Grlić Radman i najavio da će Hrvatska ponuditi snažnu ekspertizu.

Ministar je ponovio da će Hrvatska biti domaćin mini samita nekoliko europskih čelnika koji će razgovarati o novom Strateškom programu EU-a, o proširenju i migracijama na kojem će sudjelovati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, talijanska premijerka Giorgia Meloni, malteški šef vlade Robert Abela i poljski premijer Mateusz Morawiecki.

Ponovio je i objavu premijera Andreja Plenkovića da je Hrvatska odobrila novu humanitarnu pomoć stanovništvu Gaze vrijednu milijun eura, koja je nastavak ranije odobrenih 250.000 eura.

Ministar Grlić Radman već posjetio Izrael i Jordan, a u četvrtak je najavio da planira uskoro posjetiti i Egipat.

Izvor: Hina/Vlada

Priopćenja