Ministar Grlić Radman na videokonferenciji ministara vanjskih poslova država članica Europske unije

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 19. studenog 2020. godine, na video-konferenciji ministara vanjskih poslova država članica EU-a...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 19. studenog 2020. godine, na video-konferenciji ministara vanjskih poslova država članica EU-a. Glavna raspravna točka je bio multilateralizam, a u okviru rasprave o aktualnim međunarodnim temama oslovljene su sljedeće - izbori u Sjedinjenim Američkim Državama, Afganistan, Bjelarus, Nagorno Karabakh, Libija, Etiopija, Turska. Na marginama video-konferencije održan je i razgovor s palestinskim ministrom vanjskih poslova Riyadom Malikijem.

Slijedom terorističkih napada u Francuskoj i Austriji ministar Grlić Radman je iskazao solidarnost i potporu francuskim i austrijskim prijateljima i partnerima te istaknuo važnost jedinstva u obrani i zaštiti naših vrijednosti i borbi protiv ovakvih prijetnji.

U pogledu izbora u SAD-u postoji suglasje o potrebi angažmana s novom američkom administracijom na daljnjem jačanju transatlantskog partnerstva i savezništva. O budućim implikacijama ishoda izbora za odnose EU-a i SAD-a razgovarat će se iscrpnije u prosincu.

U okviru aktualnih međunarodnih tema ministar Grlić Radman je izvijestio o lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini, održanima 15. studenog. Ukazao je i na važnost izbora u Mostaru, koji će se održati 20. prosinca, nakon 12 godina. Naglasio je da je do toga došlo slijedom dogovora političkih čelnika Bosne i Hercegovine, koji uključuje i dogovor o izmjenama Izbornog zakona. „Sada je važno gledati prema naprijed, prema parlamentarnim izborima 2022. godine. Radi ostvarivanja funkcionalnosti i političke stabilnosti Bosne i Hercegovine potrebno je čim prije krenuti u proces izmjena Izbornog zakona“, rekao je ministar. Pozvao je da EU pojača pozornost koju pridaje prema Bosni i Hercegovini, koja zahtijeva poseban i prilagođeni pristup, koji će u obzir uzeti sve njene specifičnosti i izazove s kojima se suočava, osobito kada je riječ o migracijama i socio-ekonomskoj situaciji. Ministar je ponovio poziv da Vijeće EU-a održi sveobuhvatnu raspravu o Bosni i Hercegovini.

U okviru rasprave o multilateralizmu bilo je riječi o tome kako revitalizirati multilateralni sustav koji je u krizi već neko vrijeme. U tome je važno UN bude u središtu EU-ovih napora. Međutim, da bi se učinkovito moglo odgovoriti na globalne izazove, važan je i doprinos međunarodnih financijskih institucija te drugih međunarodnih i regionalnih organizacija. Razgovaralo se o konkretnim idejama i koracima kojima bi se osnažila ulogu i utjecaj EU-a u multilateralnom sustavu, posebno u cilju promicanja i jačanja partnerstava i savezništava. Rasprava će pomoći u izradi strateškog dokumenta o doprinosu EU-a međunarodnom poretku utemeljenom na pravilima. U tom je kontekstu ministar Grlić Radman podsjetio na 29. obljetnicu pada Vukovara koji treba ostati vječni podsjetnik i upozorenje na to kako brzo može doći do velikih tragedija kada multilateralizam i međunarodno pravo ustuknu pred logikom voluntarizma i gole sile.

S palestinskim ministrom vanjskih poslova Riyadom Malikijem razgovaralo se o unutarnjopolitičkoj situaciji u Palestini, odnosima EU-a i Palestine te o izgledima za oživljavanje Bliskoistočnog mirovnog procesa. Istaknuta je predanost EU-a dvodržavnom rješenju bliskoistočnog sukoba, pozvano je na unutar-palestinsku pomirbu i održavanje izbora te iskazana spremnost EU-a da bude angažirana i pomogne u stvaranju uvjeta za ponovno pokretanje pregovora između Izraelaca i Palestinaca. Izrazili smo očekivanja i za snažnijim angažmanom palestinske strane.



Priopćenja