Ministar Grlić Radman na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je 30. studenog i 1. prosinca 2021. godine na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Rigi.
Ministri su se u dvodnevnim raspravama osvrnuli na goruće sigurnosne izazove u Europi – situaciju na granicama Ukrajine i na području Crnog mora te umjetno izazvanu migrantsku krizu kojom bjeloruski režim prijeti saveznicama, Poljskoj, Litvi i Latviji. Na sastanku s ministrima vanjskih poslova Ukrajine i Gruzije ponovljena je snažna potpora Saveza teritorijalnom integritetu i suverenitetu navedenih država te spremnost saveznica na snažniju pomoć u provedbi reformskih procesa u obje aspirantice za članstvo u NATO-u. Ministri su imali priliku osvrnuti se po prvi put na ključne elemente budućeg Strateškog koncepta Saveza čije se usvajanje predviđa na summitu NATO-a u lipnju o.g. u Madridu. Održana je i rasprava o naučenim lekcijama iz dvadesetogodišnjeg angažmana NATO-a u Afganistanu te rasprava o Zapadnom Balkanu s ministrima vanjskih poslova Finske i Švedske te Visokim predstavnikom EU Josepom Borrellom.
Ministar Grlić Radman posebno je istaknuo stratešku važnost Zapadnog Balkana za NATO. Založio se za snažniju potporu EU i NATO-a Bosni i Hercegovini, osobito u pogledu zalaganja za reformu izbornog zakona kako bi se osigurala legitimna zastupljenost sva tri konstitutivna naroda, što bi to rasteretilo političku agendu BiH i omogućilo joj snažniji fokus na potrebne reforme na euroatlantskom putu.
 

Pisane vijesti