Ministar Grlić Radman na 28. sastanku Ministarskog vijeća OESS-a

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak, 2. prosinca 2021. godine, na 28. sastanku Ministarskog vijeća Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Stockholmu. Na sastanku su u fokusu bile sigurnosne prijetnje na području OESS-a, sveobuhvatni koncept sigurnosti, obrana europskog sigurnosnog poretka i rješavanje dugotrajnih sukoba.
 
U svom izlaganju ministar je istaknuo kako se države članice OESS-a i dalje suočavaju s brojnim izazovima za sigurnost i stabilnost, kao i s neriješenim sukobima i krizama. Pozvao je na jačanje OESS-a, koju je nazvao relevantnom regionalnom organizacijom za suočavanje s takvim izazovima na sveobuhvatan način.
 
„Glavni alati OESS-a - mjere izgradnje povjerenja i sigurnosti, terenske operacije i autonomne institucije, zaštita ljudskih prava, mira i stabilnosti, trebaju se dalje razvijati i modernizirati, kao i pravovremeno i realno financirati, kako bi bili učinkoviti“, rekao je ministar.
 
Izrazio je zabrinutost zbog sukoba u Ukrajini, podržao napore za pronalaženje mirnog i pravednog rješenja te izrazio žaljenje zbog odluke o izbacivanju promatračke misije OESS-a na ruskim kontrolnim točkama Gukovo i Donjeck.
 
Pozvao je također na pojačavanje napora za rješavanje dugotrajnih sukoba u Gruziji i Moldovi, te istaknuo važnost poštivanja teritorijalnog integriteta, suvereniteta i neovisnosti država unutar njihovih međunarodno priznatih granica.
 
Posebno se osvrnuo i na sukob u Gorskom Karabahu, čije rješavanje je ključni zadatak za OESS, te na situaciju u Bjelarusu. „Pohvaljujemo rad OESS-a u traženju trajnog rješenja nakon sporazuma o prekidu vatre i pozivamo Armeniju i Azerbajdžan na konstruktivan dijalog kako bi postigli sveobuhvatno rješenje spora. Duboko smo zabrinuti i zbog sve gore političke situacije u Bjelarusu. Zloupotrebu migranata na granici s EU-om potrebno je bez odgode prekinuti“, rekao je ministar.
 
Kao daljnje izazove koji zahtijevaju učinkovitu multilateralnu suradnju naveo je pandemiju COVID-19, klimatske promjene, migracije i izbjegličku krizu, kao i sveukupno pogoršanje stanja ljudskih prava u mnogim dijelovima OESS-a.
 
Ministar Grlić Radman osvrnuo se i na ulogu OESS-a u jugoistočnoj Europi, istaknuvši kako Hrvatska cijeni OESS-ove napore i aktivnosti te potiče nastavak predanog rada na promicanju i pomaganju tolerancije, nediskriminacije, prava nacionalnih manjina, vladavine prava i slobode medija.
 
„Posebno cijenimo ulogu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini u podršci stabilnosti, vladavini prava, demokratskim vrijednostima i institucijama. Snažno potičemo izbornu reformu i druge napore da se osigura legitimno, pravedno i nediskriminatorno političko predstavljanje svih triju konstitutivnih naroda - Bošnjaka, Hrvata i Srba“, istaknuo je ministar.
 
Na marginama sastanka Ministarskog vijeća, ministar Grlić Radman održao je sastanak s visokim povjerenikom OESS-a za nacionalne manjine Kairatom Abdrakhmanovom, s kojim je razgovarao o položaju hrvatskih manjina u susjednim državama, s naglaskom na Srbiju i Crnu Goru.



Priopćenja