Ministar Grlić Radman na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 4. ožujka 2022. godine, na sastanku ministara vanjskih poslova država članica NATO-a u Bruxellesu.
Ministri vanjskih poslova NATO-a, uz prisustvo partnera Švedske i Finske te Visokog predstavnika Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku, održali su izvanredni sastanak kako bi raspravili stanje sigurnosti u Europi vezano uz otvorenu, brutalnu i ničim izazvanu agresiju Rusije na Ukrajinu.
Na sastanku je ponovljena snažna podrška teritorijalnom integritetu Ukrajine i pravu svih država na vlastiti vanjskopolitički odabir, kao i nužnost zaštite osnovnih načela europske sigurnosti. Izražena je solidarnost s ukrajinskim narodom u njegovoj borbi protiv agresora.
Iako Savez nije strana u sukobu, saveznice su iskazale odlučnost vezano za obranu savezničkog teritorija. Predanost čl. 5. Washingtonskog sporazuma očituje se, prije svega, kroz jačanje savezničkih snaga na istočnom krilu NATO-a te raspoređivanjem NATO snaga za brzo djelovanje.
Ministri su raspravljali i o potrebi podrške i konkretne pomoći partnerima u susjedstvu, osobito Gruziji, Moldovi i Bosni i Hercegovini, gdje postoji ozbiljan rizik od prelijevanja sukoba iz Ukrajine.
Što se tiče dugoročnih posljedica po euroatlantsku sigurnost i odnose NATO-a s Rusijom, NATO će i dalje držati otvorenima diplomatske kanale komunikacije kako bi se, prije svega, izbjegla daljnja eskalacija.

Pisane vijesti