Državna tajnica Metelko-Zgombić na neformalnom sastanku Vijeća za opće poslove u Arlesu

Države članice najoštrije su osudile rusku agresiju na Ukrajinu, na koju su Europska unija i njezine države članice odgovorile snažno i ujedinjeno. Prepoznajući rizik eskalacije i dugotrajnosti sukoba, potvđena je solidarnost i spremnost na ustrajnu svekoliku potporu Ukrajini i ukrajinskom narodu, kao i za uvođenje daljnjih sankcija prema Rusiji i Belarus, u koordinaciji s međunarodnim partnerima Unije. Pritom učinkovita provedba sankcija počiva na suradnji i odgovornosti svih EU partnera, uključujući država kandidata. 

Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić istaknula je snažnu potporu i solidarnost kako svih hrvatskih institucija, tako i hrvatskih građana, koji u potresnim prizorima iz Ukrajine prepoznaju paralele s agresijom na Hrvatsku 1991. godine.  

Istaknula je i važnost ustrajnog djelovanja na međunarodnoj razini, od upravo usvojene rezolucije Opće skupštine UN-a, koja je s 141 glasom osudila agresiju Rusije na Ukrajinu, preko pokretanja istrage Međunarodnog kaznenog suda pa do tužbe koju je Ukrajina pokrenula protiv Rusije pred Međunarodnim sudom u Haagu.

Države članice potcrtale su važnost očuvanja zajedništva Unije i suradnje sa saveznicima i međunarodnim partnerima, kao i potrebu ubrzanja rada na jačanju otpornosti EU i njezine strateške suverenosti, uključujući promptno jačanje energetke neovisnosti te ubrzanje zelene tranzicije. 

Nove realnosti i sigurnosne prijetnje s kojima je Uniju suočio ovaj sukob trebaju biti odgovarajući oslovljene i u strateškim dokumentima Unije, uključujući Strateškom kompasu. U tom kontekstu državna tajnica istaknula je unutrašnje i vanjske destabilizacijske rizike u neposrednom susjedstvu, te osobitu ranjivost država zapadnog Balkana.

Iznesena su i promišljanja o budućnosti odnosa Europske unije i Ukrajine. Državna tajnica istaknula je neupitnu potoru Hrvatske za europsku perspektivu Ukrajne. Implikacije agresije na Ukrajinu, koja ima posljedice i za europsku sigurnost i stabilnost, također su vezane uz rasprave u sklopu Konferencija o budućnosti Europe. Potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica osvrnula se na tekući rad Konferencije, koja će prikupljene preporuke građana predstaviti na završnom događaju 9. svibnja 2022.

U sklopu neformalnog ministarskog sastanka također su razmijenjena mišljenja o instrumentima kojima Unija raspolaže u svrhu zaštite vladavine prava i temeljnih prava u EU.



Priopćenja