Ministar Grlić Radman na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a (Gymnich)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u četvrtak i petak, 13. i 14. siječnja 2022. godine, na neformalnom sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije (Gymnich), koji se u organizaciji francuskog predsjedanja Vijećem EU-a održao u Brestu.

Sastanak je otvoren raspravom ministara vanjskih poslova i ministara obrane o revidiranom nacrtu Strateškog kompasa EU-a. „Pozdravljamo globalnu ambiciju ovog dokumenta, ali i činjenicu da ističe ulogu EU-a u susjedstvu, uključujući na Zapadnom Balkanu. Također smo spomenuli važnost partnerstva sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om“, istaknuo je ministar i dodao kako dokument mora biti uključiv i obuhvatiti sigurnosne probleme svake države članice.

Ministri su također raspravljali o situaciji u istočnom susjedstvu EU-a, odnosno o mogućim odgovorima kako na kratkoročne, tako i na dugoročne izazove u toj regiji. „Poslali smo jasnu poruku o važnosti smirivanja situacije, kao i bliske koordinacije s NATO-om i SAD-om, naglašavajući da EU treba biti aktivno uključena u razgovore koji imaju utjecaja na njezinu sigurnost“, rekao je ministar.

Naglasio je i važnost bilateralnih kontakata s Rusijom te najavio kako će svoj nadolazeći posjet Moskvi iskoristiti u svrhu promicanja smirivanja napetosti, promoviranja dijaloga i prenošenja zajedničkog stava Unije.

Riječi je bilo i o odnosima EU-a s Kinom. Ministar je pritom istaknuo važnost pitanja konkurentnosti i strateških ovisnosti uz davanje prednosti diplomatskim rješenjima kad god je to moguće, ne odstupajući pritom od interesa i vrijednosti EU.

Ministri su se susreli i s predstavnicima Afričke unije, s kojima su raspravljali o daljnjem razvoju partnerstva EU-a i Afrike. Ministar Grlić Radman pritom je govorio o načinima unaprjeđivanja partnerstva s afričkim zemljama u raznim segmentima, od sigurnosti i migracija do post-pandemijskog oporavka i zelenog rasta.Priopćenja