30. obljetnica međunarodnog priznanja Republike Hrvatske

  • Slika
Danas obilježavamo trideset godina od međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, koje je označilo ostvarenje stoljetne težnje hrvatskog naroda za povratkom u krug slobodnih, suverenih i demokratskih europskih nacija. Taj svečani trenutak, 15. siječnja 1992., ostat će zauvijek duboko urezan u nacionalnu memoriju hrvatskog naroda.

No put do tog povijesnog dostignuća nije bio lak. U vrtlogu globalnih političkih promjena, odnosno rušenja hladnoratovskog poretka i u procesu demokratskih promjena u devedesetim godinama 20. stoljeća, predsjednik Tuđman donio je odluku o održavanju referenduma o budućnosti Hrvatske. Na referendumu održanom 19. svibnja 1991., golema većina hrvatskih građana izrazila je želju za nastavkom politike obnove suverenosti Hrvatske. Ta demokratski izražena volja hrvatskih građana bila je osnova za povijesnu odluku o proglašenju neovisne Hrvatske, koju je 25. lipnja 1991. donio Hrvatski sabor.

Trideset godina kasnije, unatoč teškom putu do ostvarene slobode, Hrvatska danas samostalno upravlja svojom sudbinom, okrenuta budućnosti. 1995. godine je oslobodila većinu okupiranih teritorija, te mirno reintegrirala hrvatsko Podunavlje – čime je uspostavila teritorijalni integritet. Postala je članicom Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije, i na pragu je ulaska u Schengenski prostor i europodručje. Hrvatski je danas jedan od 24 službena jezika Europske unije, a 2020. Hrvatska je prvi put predsjedala Europskom unijom. Osim što svojom politikom danas pridonosi stabilnosti jugoistočne Europe, i njezini vojnici u brojnim međunarodnim misijama svojim iskustvom pridonose globalnom miru.

Također, u Crkvi Sv. Blaža u Zagrebu održat će se misa zahvalnica u povodu 30. godišnjice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske koju će predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

Večeras se također prigodno od 17 do 22.30 sata osvjetljenjem Zagrebačkih fontana (Sveučilišna livada) obilježava 30. godina međunarodnog priznanja RH prikazivanjem zastava rezidentnih država koje su Republiku Hrvatsku priznale 1991. i 1992. godine.

Tijekom cijele 2022. godine, planirano je održavanje niza aktivnosti i projekata kulturne promidžbe, javne diplomacije i međunarodne prepoznatljivosti Republike Hrvatske u više od 50 zemalja u svijetu, a u vezi s obilježavanjem 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, koji će se provoditi u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i diplomatsko-konzularnih predstavništva Republike Hrvatske.

Priopćenja