Ministar Grlić Radman na ministarskom sastanku o odgovornosti za zaštitu (Responsibility to Protect)

Ministar Grlić Radman na ministarskom sastanku o odgovornosti za zaštitu (Responsibility to Protect)

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 20. rujna 2021. godine, na ministarskom sastanku o odgovornosti za zaštitu (Responsibility to Protect, R2P) u okviru zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda.

U fokusu ovogodišnjeg sastanka bila je uloga žena i djevojčica u sprječavanju masovnih zločina. „Naš godišnji ministarski sastanak o odgovornosti za zaštitu održava se u pravo vrijeme. Posljednjih desetljeća masovni zločini su u porastu, a Sirija, Jemen i Etiopija samo su neki od nedavnih, tragičnih primjera toga. Svjedoci smo brojnih kršenja ljudskih prava, posebice prava žena i djevojčica, što se pokazalo i ovih dana u Afganistanu. Ali mi se ne predajemo, upravo suprotno“, rekao je u svom izlaganju ministar Grlić Radman.

Pozvao je na analizu prijetnji od masovnih zločina i učinkovitosti UN-ovih odgovora na njih u pojedinačnim situacijama. „U svibnju smo odlučili trajno staviti odgovornost za zaštitu na dnevni red Opće skupštine, a sada je vrijeme da taj moćni alat iskoristimo na najbolji mogući način“, rekao je ministar.

„Jasno je da moramo bolje zaštititi žene i djevojčice te da je potrebno poduzeti konkretne radnje koje će ih staviti u središte zaštite od masovnih zločina“, istaknuo je ministar. Naglasio je i važnost sudjelovanja žena u izgradnji mira, ističući pritom studiju Međunarodnog instituta za mir koja pokazuje da mirovni sporazumi u čijem dogovaranju sudjeluju žene imaju značajno veću šansu za dugotrajnost. Unatoč takvim pokazateljima, nedavni mirovni procesi poput onih u Afganistanu, Libiji i Jemenu nisu uključivali veliki broj žena.

„UN, države članice i nevladine organizacije moraju potaknuti i pomoći ženama u razvoju njihove uloge u rješavanju oružanih sukoba. Hrvatska iz vlastitog iskustva može posvjedočiti da žene snose nerazmjeran teret tijekom takvih sukoba te da imaju ključnu ulogu u sprječavanju i okončanju ratova, izgradnji mira i upravljanju nakon sukoba“, zaključno je naglasio ministar.

Uz sudjelovanje na sastanku o odgovornosti za zaštitu, ministar Grlić Radman održao je tijekom prvog dana posjeta Sjedinjenim Američkim Državama i niz bilateralnih sastanaka s ministrima vanjskih poslova iz Kosova, Libije i Mozambika te s predstavnicima Američkog židovskog odbora (AJC) i udruge američkih židova B'nai B'rith.



Priopćenja