Ministar Grlić Radman na međunarodnoj konferenciji za pomoć i podršku stanovništvu Libanona

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 2. prosinca 2020. godine, na „Međunarodnoj konferenciji za pomoć i podršku stanovništvu Libanona“...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u srijedu, 2. prosinca 2020. godine, na „Međunarodnoj konferenciji za pomoć i podršku stanovništvu Libanona“. Konferencija se održala u virtualnom formatu, uz predsjedanje predsjednika Francuske Republike Emmanuela Macrona i glavnog tajnika Ujedinjenih naroda (UN) Antónia Guterresa te uz sudjelovanje 30-tak šefova država i vlada, ministara te predstavnika međunarodnih organizacija i nevladinih udruga.

Konferencija predstavlja nastavak napora međunarodne zajednice za ublažavanje posljedica snažne eksplozije u bejrutskoj luci koja je prouzročila smrt dvjestotinjak osoba, više tisuća ranjenih i značajnu materijalnu štetu. Unatoč činjenici da je u prvoj fazi žurnog kriznog odziva i pružanja humanitarne pomoći raspoređeno više od 280 milijuna eura, na konferenciji je naglašeno da Libanon prolazi kroz duboku političku i gospodarsku krizu, a eksplozija je tek vrhunac u nizu problema kao što su porast stope siromaštva, priljev palestinskih i sirijskih izbjeglica, protuvladini prosvjedi, nefunkcioniranje Vlade i pandemija bolesti COVID-19.

Predsjednik Macron i glavni tajnik Guterres u svojim su porukama ukazali na potrebu koordiniranog i sveobuhvatnog nastavka pružanja pomoći gospodarskom i društvenom oporavku i održivom razvoju Beiruta i Libanona u cjelini. Također je predstavljen i najavljen Okvir za reformu, oporavak i obnovu Libanona (3RF) kojeg su zajednički kreirali predstavnici UN-a, Europske unije, i Grupacije Svjetske banke. Navedeni mehanizam pretpostavlja uspostavu libanonske Vlade koja će učinkovito i bez odgađanja pristupiti provedbi nužnih strukturnih reformi te djelovati na načelima transparentnosti, uključivosti i odgovornosti. U tom kontekstu, istaknuta je snažna podrška mladima Libanona, kao i organizacijama civilnog društva, od kojih se očekuje prominentna uloga u stabilizaciji zemlje i njenom napretku.

Ministar Gordan Grlić Radman u svom je obraćanju pozdravio održavanje konferencije na ovako visokoj razini, istaknuvši kako je Vlada Republike Hrvatske nakon eksplozije u Beirutu uputila žurnu kriznu pomoć u obliku osobne zaštitne opreme te humanitarnu pomoć putem Svjetskog programa za hranu. Ministar Grlić Radman podsjetio je kako Hrvatska ove godine također pomaže i razvojnim projektom potpore sirijskim izbjeglicama koji su smješteni u Libanonu. Hrvatska podržava oporavak Libanona uz načelo „Build Back Better“, koje će omogućiti preduvjete za uspjeh Okvira za reformu, oporavak i obnovu Libanona.

Slijedom navedenog, na 26. sjednici Vlade Republike Hrvatske usvojena je Odluka o upućivanju financijske potpore za provedbu reformi, oporavak i obnovu u Libanonskoj Republici. Hrvatska će, kao međunarodno odgovorna i solidarna država, uputiti 100.000 eura financijske pomoći Libanonskoj Republici za provedbu reformi, oporavak i obnovu.



Priopćenja