Ministar Grlić Radman na konferenciji Hrvatske paneuropske unije o procesima u Europskoj uniji te predsjedanju Hrvatske Vijećem EU

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 25. listopada 2019. godine, na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Hrvatske paneuropske unije u Splitu...

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u petak, 25. listopada 2019. godine, na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Hrvatske paneuropske unije u Splitu na temu “Ishodi izbora za Europski parlament 2019. i izbori pred Europskom unijom - Prema predsjedanju Hrvatske u Vijeću Europske unije.”

Ministar je izvijestio o prioritetima hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a u prvoj polovici 2020. godine. Naglasio je kako će se Hrvatska, štiteći interese Europske unije i njezinih građana, u tome razdoblju predstaviti politički, gospodarski i kulturno europskoj i svjetskoj javnosti. Prilikom predsjedanja ojačat ćemo hrvatske interese i položaj unutar EU-a te dodatno promovirati potencijale našeg turizma i industrije, i ujedno predstaviti našu prebogatu kulturnu baštinu.

“Ponosni smo što će Zagreb biti domaćin summita EU-države Zapadnog Balkana u svibnju 2020., kojim će se obilježiti 20 godina od Zagrebačkog summita i čime želimo poslati jasnu poruku važnosti revitalizacije politike proširenja EU-a u novom strateškom kontekstu, jer od svih zemalja sudionica Zagrebačkog summita samo je Hrvatska postala članicom EU-a”, istaknuo je ministar.

Pripreme za predsjedanja se odvijaju prema planu te se u sve sastavnice ovoga složenog procesa ulaže veliki trud, financijski i ljudski kapaciteti. “Svima nam je cilj da ovaj „generacijski izazov“ za uključene dionike poluči što uspješnije rezultate, a Republiku Hrvatsku predstavi kao pouzdanu, učinkovitu državu predanu zajedničkim europskim vrijednostima i boljitku svih njenih građana”, riječi su ministra Grlića Radmana.

Kao izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, ministar Grlić Radman je uručio predsjedniku Međunarodne paneuropske unije Alainu Terrenoireu odlikovanje Reda hrvatskog pletera te predsjedniku Njemačke Paneuropske unije Berndu Posseltu odlikovanje Reda Ante Starčevića.



Priopćenja