Ministar Grlić Radman na 5. regionalnom forumu Unije za Mediteran

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovao je 27. studenog 2020. godine na 5. regionalnom forumu Unije za Mediteran putem video-konferencije...

Ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske Gordan Grlić Radman sudjelovao je 27. studenog 2020. godine na 5. regionalnom forumu Unije za Mediteran putem video-konferencije. Forum se održava na 25. obljetnicu "Procesa iz Barcelone" - deklaracije i konferencije kojom je 1995. započela suradnja europskih zemalja sa susjednim državama južnog i istočnog Sredozemlja.

„Među glavnim stupovima programa hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije bili su razvoj, povezanost i sigurnost. To su također glavni dijelovi suradnje unutar Unije za Mediteran“, istaknuo je ministar. Dodao je da vlade zemalja šireg Sredozemlja nisu dovoljno blisko surađivale prije pandemije COVID19 te da je suradnju potrebno ojačati kako bi se zaustavilo širenje virusa.

Ministar je izrazio spremnost Republike Hrvatske za jaču suradnju unutar Unije za Mediteran te je istaknuo sigurnost, gospodarski razvoj u regiji, ekološku zaštitu Sredozemnog i Jadranskog mora, sigurnost plovidbe i održivi turizam kao glavne interese.

Osvrnuo se i na temu migracija, istaknuvši da se to pitanje mora riješiti na siguran i uredan način. Zaključio je izlaganje pozivom na jačanje partnerstva između EU-a i susjednih država Sredozemlja.



Priopćenja