Ministar Grlić Radman na 49. zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a

  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je u ponedjeljak, 28. veljače 2022. godine, putem video veze na 49. zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda, koje se održalo u Ženevi.
 
U svom izlaganju ministar se posebno osvrnuo na krizu u Ukrajini, za koju je rekao da ostavlja teške posljedice na ukrajinski narod te europsku i svjetsku sigurnost. „Hrvatska oštro osuđuje rusku vojnu agresiju na Ukrajinu, koja je bez presedana, ničim izazvana i neopravdana. Ruska invazija predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava te dovodi u opasnost i potkopava svjetski poredak utemeljen na pravilima“, istaknuo je.
 
„Hrvatska jako dobro zna što znači biti žrtvom agresije, biti žrtvom invazije i napada u pokušaju da se oduzme sloboda izbora, da se oduzme pravo postojanja u slobodi. Platili smo visoku cijenu za našu slobodu i demokraciju, i u tom duhu duboko suosjećamo s ukrajinskim narodom danas, jer su i oni prisiljeni da se bore za svoju slobodu i svoja prava. U Ukrajini se trenutačno događaju teške povrede ljudskih prava, dok svijet broji civilne žrtve ovog besmislenog i neopravdanog rata“, rekao je ministar.
 
Ponovno je izrazio potporu Hrvatske ukrajinskoj suverenosti i teritorijalnom integritetu unutar njezinih međunarodno utvrđenih granica. „Humanitarna dimenzija ovog sukoba je vrlo zabrinjavajuća. Hrvatska će pružiti humanitarnu i tehničku pomoć Ukrajini u ovim izazovnim vremenima“, dodao je.
 
U nastavku obraćanja ministar se osvrnuo i na pandemiju COVID19, istaknuvši kako borba protiv nje nije gotova, iako se kraj nazire. „Pandemija je gurnula milijune ljudi dublje u siromaštvo, što svjedoči njezinom utjecaju. Posljedice pandemije su društvene i gospodarske, ali također neizbježno utječu na ljudska prava. Danas, više nego ikada, je potrebna solidarnost na globalnoj razini“, istaknuo je ministar.
 
Također se osvrnuo na ostale globalne izazove, poput klimatskih promjena i njihovog utjecaja na ljudska prava, kibernetičkog kriminala te situacija u Afganistanu, Tigraju i Sudanu.

Priopćenja