Ministar Grlić Radman na 12. Godišnjem ministarskom sastanku Strategije EU-a za dunavsku regiju (EUSDR)

  • Slika
  • Slika
  • Slika
Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman sudjelovao je, u utorak 24. listopada 2023. godine, na 12. Godišnjem ministarskom sastanku Strategije EU-a za dunavsku regiju (EUSDR) koji se održao u Brdu kod Kranja, pod predsjedanjem Slovenije.

Na ovom Godišnjem forumu, jednogodišnje predsjedanje EUSDR-om preuzela je Austrija, a ključne teme ministarskog sastanka obuhvatile su trenutno stanje i izazove u EUSDR-u, geopolitičke promjene u regiji i novi poticaj procesu proširenja, te podizanje svijesti o političkom vlasništvu nad Strategijom EU-a za dunavsku regiju.

Ministar Grlić Radman istaknuo je važnost suradnje unutar Strategije EU-a za dunavsku regiju te podrške procesu proširenja EU-a u toj regiji. Sudjelovanje na Godišnjem forumu potvrđuje predanost Republike Hrvatske jačanju regionalne suradnje i promicanju stabilnosti i prosperiteta u dunavskoj regiji.

U Zajedničkoj izjavi ministara nadležnih za EUSDR, koja je usvojena tijekom sastanka, istaknuto je sljedeće: nastavak pune potpore Ukrajini; zadovoljstvo zbog stjecanja statusa kandidata za članstvo u EU-u Ukrajine, Moldove i BiH; isticanje potrebe jačanja političkog vlasništva nad EUSDR-om te angažmana od strane svih dionika, kao i jačeg uključivanja Europske komisije; važnost Europskog zelenog plana te ubrzavanja zelene energetske tranzicije, kao i diversifikacije energetskih izvora.

Nakon ministarskog sastanka, svečano je otvoren Forum, gdje je državni tajnik Zdenko Lucić sudjelovao na panel raspravi o perspektivama proširenja EU-a i potrebi integracije zemalja Dunavske regije u europske strukture

Priopćenja