Državna tajnica Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je 24. listopada 2023. na sastanku Vijeća za opće poslove u Luxembourgu. Na dnevnom redu bile su priprema sastanka Europskog vijeća 26. i 27. listopada, godišnji dijalog o vladavini prava te predstavljanje i rasprava o paketu instrumenata za demografiju.
Uvodno, Španjolsko predsjedništvo izvijestilo je o daljnjem postupanju u pogledu španjolskog zahtjeva za uvođenje katalonskog, baskijskog i galicijskog kao službenih jezika u jezični režim EU-a.
 
U okviru godišnjeg dijaloga o vladavini prava u EU-u nastavljeno je razmatranje daljnjih nacionalnih poglavlja iz Godišnjeg izvješća Europske komisije o vladavini prava u EU-u, objavljenog u srpnju 2023. U ovom krugu predstavljeni su nalazi za Dansku, Njemačku, Estoniju, Irsku i Grčku. Državna tajnica Metelko-Zgombić pozdravila je nastavak dijaloga o vladavini prava u Vijeću u formatu koji se pokazuje vrlo korisnim te je podijelila iskustva Hrvatske glede određenih pitanja.
 
Vijeće je dovršilo pripreme za sastanak Europskog vijeća koji će se održati 26. i 27. listopada, na kojem će čelnici raspravljati o Ukrajini, Bliskom istoku, reviziji Višegodišnjeg financijskog okvira 2021-2027., gospodarstvu te migracijama, te će se osvrnuti i na odnose Srbije i Kosova te situaciju u Sahelu i južnom Kavkazu. Državna tajnica izrazila je snažnu daljnju podršku Hrvatske Ukrajini te u tom kontekstu posebno naglasila važnost humanitarnog razminiranja u svezi čega je održana međunarodna konferencija o razminiranju Ukrajine, u Zagrebu 11. i 12. listopada. Ujedno je u kontekstu predložene revizije Višegodišnjeg financijskog okvira 2021.-2027. istaknula važnost osiguravanja dostatnih sredstava za razminiranje Ukrajine kao i za bolje upravljanje i zaštitu vanjskih granica EU-a, te adresiranja vanjske dimenzije migracija. Uz podršku raspravi čelnika o situaciji na Bliskom istoku, te imajući u vidu nedavni oružani napad na Kosovu, istaknula je i potrebu rasprave o sigurnosnom stanju na zapadnom Balkanu i slanja snažne poruke da EU neće tolerirati vojne prijetnje i hibridne aktivnosti, pogotovo od zemalja kandidatkinja.
 
Vijeće je razmijenilo mišljenja o paketu instrumenata za demografiju koje je Europska komisija objavila u svojoj Komunikaciji 11. listopada i u kojem se utvrđuju ključne mjere za adresiranje demografskih izazova. Državna tajnica snažno je pozdravila predstavljeni paket ističući da demografska pitanja treba uključiti u sve relevantne politike na svim razinama EU-a s obzirom na njihov izravan utjecaj na konkurentnost i otpornost Unije. Izvijestila je kako su demografski izazovi uz dekarbonizaciju i digitalizaciju, jedan od nacionalnih razvojnih prioriteta Vlade RH te je u tijeku priprema Strategije demografske revitalizacije RH do 2033. godine. Zaključno, izrazila je spremnost i interes Hrvatske nastaviti raditi i raspravljati o ovim pitanjima u okviru Vijeća.
 
Državna tajnica je izvijestila o radnom posjetu izaslanstva pet država članica Bosni i Hercegovini 4. listopada, a na inicijativu Republike Hrvatske. Cilj posjeta bio je upoznavanje s političkom situacijom i reformskim naporima BIH te izražavanje potpore daljnjem napretku u procesu europskih integracija kako bi se kroz provedbu reformi stvorili uvjeti za donošenje odluke o početku pristupnih pregovora u prosincu. Uz Hrvatsku, u delegaciji su bili Bugarska, Mađarska, Poljska i Rumunjska.

Priopćenja