Ministar Grlić Radman: Bez promjene izbornog zakona, BiH ne može biti stabilna

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman bio je na sastanku ministara vanjskih poslova država članica EU-a. Komentirao je aktualno stanje, ali i otkrio detalje samog sastanka.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova odlučilo je smanjiti opseg diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu nakon sastanka s veleposlanikom Ruske Federacije.

Zatraženo je da 18 diplomata i šest članova administrativno-tehničkog osoblja Veleposlanstva Ruske Federacije u Hrvatskoj napusti zemlju.

"U sklopu note u kojoj smo oštro prosvjedovali zbog agresije na Ukrajinu, tražili smo povlačenje svih ruskih vojnika iz Ukrajine, zaustavljanje svih vojnih operacija u Ukrajini, osiguravanje evakuacije stanovništva i humanitarne pomoći. Uz to smo reducirali 24 osobe administrativno-tehničkog osoblja Veleposlanstva Ruske Federacije", prokomentirao je Gordan Grlić Radman nakon sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a u Luxembourgu.

Na Vijeću je glavna tema bila rat u Ukrajini. "Osudili smo zločin, a danas je potvrđen peti paket sankcija Rusiji. Ujutro smo imali razgovor s tužiteljem međunarodnog Kaznenog suda. Slažemo se da sve koji su počinili zločin trebaju odgovarati", istaknuo je ministar Grlić Radman te kazao da je uručena prosvjetna nota ruskom veleposlaniku.

Hrvatska je dosad primila preko 13.000 izbjeglica

Hrvatska je dosad primila preko 13.000 izbjeglica. "Bio sam u Poljskoj i vidio kako je važno imati ciljanu pomoć", rekao je. Osvrnuo se i na Zapadni Balkan.

"Govorio sam o jačanju stabilnosti i sigurnosti, a posebno sam istaknuo BiH. Bez promjene izbornog zakona, ne može biti stabilna", istaknuo je ministar Grlić Radman.

Na sastanku je rekao da je Hrvatska uvijek bila konstruktivna i da je pristajala na sve kompromise. "Ipak sam prigovorio da je najodgovornija bošnjačka strana. Ne ulaže volju i napor da se dogode promjene izbornog zakona", istaknuo je.

Raspravljalo se i o Global Gatewayju, a Grlić Radman je govorio o prioritetima uključivanja poslijeratne obnove Ukrajine. "To sam govorio iz hrvatskog iskustva", kazao je.

"Potrebne su odgovarajuće istrage ratnih zločina i odgovorni za to moraju odgovarati", rekao je Gordan Grlić Radman.

"Vidjeli smo strašne scene u Ukrajini, koje nas podsjećaju na Vukovar i Srebrenicu. Istraga o ratnim zločinima se treba provesti i odgovorni moraju odgovarati", rekao je Grlić Radman u Luxembourgu prije sastanka ministara vanjskih poslova država članica EU-a.

Dodao je da se na sastanku govorilo i o važnosti zapadnog Balkana i stabilnosti u tom području.

Izvor: Nova TV/Vlada

 

Priopćenja