Državna tajnica Metelko-Zgombić na sastanku Vijeća za opće poslove

  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
Državna tajnica Andreja Metelko-Zgombić sudjelovala je na sastanku Vijeća za opće poslove u Luxembourgu posvećenog nastavku dijaloga o vladavini prava u Europskoj uniji i pripremi završne faze Konferencije o budućnosti Europe.

U okviru Godišnjeg dijaloga o vladavini prava nastavljeno je razmatranje daljnjih nacionalnih poglavlja iz Godišnjeg izvješća Europske komisije o vladavini prava u EU, objavljenog u srpnju 2021.g. U ovom krugu predstavljeni su nalazi za Luksemburg, Mađarsku, Maltu, Nizozemsku i Austriju. Do sada je Vijeće, kroz četiri rasprave koje se održavaju na polugodišnjoj osnovi, razmotrilo nalaze za dvadeset država članica, među kojima je i Hrvatska, čije je izvješće predstavljeno u studenome 2021. Državna tajnica pozdravila je nastavak razmjene mišljenja i iskustava u ovom formatu, koji se pokazao uspješnim okvirom za neformalni, otvoreni i konstruktivni dijalog o stanju vladavine prava u svim članicama Unije. Kako je pokazao dosadašnji tijek dijaloga, iako se države razlikuju po svojim zakonodavnim i institucionalnim rješenjima, kao i pravnim i političkim tradicijama, one često dijele slične izazove kad je riječ o područjima obuhvaćenim Godišnjim izvješćem Komisije, te uvijek postoji prostor za određena poboljšanja, čemu pomaže i ovakva razmjena mišljenja i najboljih praksi, u pozitivnom ozračju i uz poštovanje jednakosti svih država članica.
 
Nakon što je prošlog tjedna u Strasbourgu održana šesta plenarna sjednica Konferencije o budućnosti Europe, koja je ušla u završnu fazu, članice Vijeća osvrnule su se na dosadašnji rad Konferencije i predstojeće korake. Završna plenarna sjednica 29. i 30. travnja 2022., treba predstaviti objedinjene prijedloge građana u svim tematskim područjima obuhvaćenim Konferencijom. Državna tajnica istaknula je važnost vjernog i uravnoteženog predstavljanja ideja i preokupacija europskih  građana u završnom dokumentu Konferencije, izražavajući ujedno i zadovoljstvo angažiranošću hrvatskih građana i brojem doprinosa i događaja iz Hrvatske koji su zabilježeni na Višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije.

Državna tajnica sudjelovala je i na neformalnom ručku „Ministara za budućnost“ s potpredsjednikom EK Marošom Šefčovičem, koji je predstavio rad na pripremi ovogodišnjeg Izvješća o strateškim predviđanjima  čija se objava očekuje u lipnju, s naglaskom na poveznicama između zelene i digitalne tranzicije, kao i dugoročnim implikacijama ruske vojne agresije u Ukrajini.

Pisane vijesti