Ministar Gordan Jandroković susreo se s predsjednikom Države Izrael Shimonom Peresom

Susret je protekao u izuzetno srdačnom i prijateljskom razgovoru i na trenutke u izvanprotokolarnoj atmosferi

Susret je protekao u izuzetno srdačnom i prijateljskom razgovoru i na trenutke u izvanprotokolarnoj atmosferi. Sugovornici su se složili kako su i bilateralni i multilateralni odnosi dviju zemalja izvrsni, te zaključili kako bi njihovom daljnjem jačanju dodatno pridonijele redovne razmjene posjeta visokih dužnosnika.

Ustvrdili su također kako postoji vrlo jasan potencijal za intenziviranje bilateralne gospodarske suradnje. Nastavno na to složili su se kako će Republika Hrvatska članstvom u Europsku uniju postati još atraktivnije tržište za izraelske ulagače.

Tijekom razgovora o političko-sigurnosnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe ministar Jandroković prenio je predsjedniku Peresu stav Republike Hrvatske prema kojem jedino jasna i nedvosmisleno izrečena euroatlantska perspektiva jamči stabilnost i razvoj zemalja jugoistočne Europe. Republika Hrvatska svojom politikom doprinosi pozitivnom ozračju u regiji te podržava sve aktivnosti koje jačaju regionalnu suradnju i uspostavu dobrosusjedskih odnosa, rekao je ministar Jandroković.

Upoznao je predsjednika Peresa i s aktualnostima hrvatskog pristupnog procesa s Europskom unijom te konstatirao kako implementiranje svih potrebnih reformi u Republici Hrvatskoj ima pozitivnu dinamiku i kako se do kraja ove godine očekuje tehnički završetak pristupnih pregovora.

Bilo je riječi i o sudjelovanju Republike Hrvatske u mirovnim operacijama na Golanskoj visoravni i u Libanonu, te našem sudjelovanju u Afganistanu.

Ministar Jandroković čestitao je predsjedniku Peresu na prošlotjednom primanju Države Izrael u članstvo Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).



Priopćenja