Ministar Gordan Jandroković sastao se s glavnim direktorom Uprave za Europu Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine Li Ruiyuom

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković sastao se u petak, 20. ožujka 2009. godine, s glavnim direktorom Uprave za Europu Ministarstva vanjskih poslova Narodne Republike Kine Li Ruiyuom koji predvodi izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova NR Kine u sklopu održavanja redovitih političkih konzultacija s hrvatskim Ministarstvom vanjskih poslova i europskih integracija

Tijekom razgovora sugovornici su iskazali zadovoljstvo visokom razinom dobrih, prijateljskih i partnerskih odnosa između dviju država, što je utemeljeno i u ključnom dokumentu međudržavnih odnosa - «Zajedničkoj izjavi o uspostavi partnerstva u općoj suradnji između Republike Hrvatske i Narodne Republike Kine“, potpisanoj tijekom posjeta predsjednika Vlade dr. Ive Sanadera Kini u svibnju 2005. godine.

Ministar Gordan Jandroković izrazio je uvjerenje da će dvije države nastaviti uspješnu suradnju, ne samo na bilateralnom, nego i na multilateralnom planu, posebice imajući u vidu rastući utjecaj NR Kine u međunarodnim odnosima, kao i trenutno nestalno članstvo Republike Hrvatske u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda. Hrvatska strana još jednom je potvrdila privrženost načelu „jedne Kine”.

Na sastanku je rečeno kako je daljnje jačanje gospodarskih odnosa između dviju država jedan od prioriteta u ukupnim hrvatsko-kineskim odnosima, a naglašene su i mogućnosti daljnjeg razvoja kulturne, znanstvene, turističke suradnje te povezivanja na lokalnoj razini.

Glavni ravnatelj Uprave za Europu Li Ruiyu istaknuo je kako NR Kina podupire put priključenja Republike Hrvatske Europskoj uniji, izrazivši uvjerenje kako će se hrvatskim ulaskom u EU dodatno produbiti svi oblici suradnje s NR Kinom.

Glavni ravnatelj Li Ruiyu i izaslanstvo Ministarstva vanjskih poslova NR Kine održalo je u nastavku posjeta redovite političke konzultacije s predstavnicima hrvatskog Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija predvođenog ravnateljicom Uprave za izvaneuropsku bilateralnu suradnju Andreom Javor.



Priopćenja