Ministar Gordan Jandroković primio je budućeg ministra vanjskih poslova Republike Mađarske Jánosa Martonyija

Ministar Jandroković čestitao je Jánosa Martonyiju na uvjerljivoj pobjedi koalicije Fidesz na nedavnim parlamentarnim izborima u Republici Mađarskoj, zaželio mu mnogo uspjeha u obavljanju buduće funkcije te ga pozvao u službeni posjet Republici Hrvatskoj

Ministar Jandroković čestitao je Jánosa Martonyiju na uvjerljivoj pobjedi koalicije Fidesz na nedavnim parlamentarnim izborima u Republici Mađarskoj, zaželio mu mnogo uspjeha u obavljanju buduće funkcije te ga pozvao u službeni posjet Republici Hrvatskoj.

Bilateralni odnosi obostrano su ocijenjeni izvrsnima i sadržajno bogatima. Temeljeni na multidimenzionalnoj suradnji, ministri su zaključili kako odnosi Republike Hrvatske i Republike Mađarske mogu poslužiti kao primjer dobrih odnosa među susjednim zemljama. Neformalni dolazak u Republiku Hrvatsku, prije službenog preuzimanja dužnosti ministra vanjskih poslova, i susret s ministrom Jandrokovićem potvrda je prijateljske razine i strateških odnosa dviju zemalja bez otvorenih pitanja.

Svojeg sugovornika ministar Jandroković upoznao je i s aktualnostima hrvatskog pristupnog procesa s Europskom unijom. Naglasio je kako se Republika Hrvatska nalazi u završnoj fazi pregovora te istaknuo odlučnost u provođenju preostalih reformi. Također, zahvalio se za jasnu i otvorenu podršku mađarskih vlasti članstvu Republike Hrvatske u Europskoj uniji te izrazio nadu da će ona doći do potpunog izričaja tijekom predsjedanja Mađarske Europskom unijom. Što se tiče šireg regionalnog konteksta, sugovornici su zaključili kako Republika Mađarska i Republika Hrvatska mogu biti vrlo važni faktori u procesu stabilizacije i približavanja regije jugoistočne Europe euroatlantskim integracijama. Pritom je ministar Jandroković ponovio spremnost hrvatske Vlade pomoći savjetodavno svim zemljama regije tijekom njihovih pregovora s Europskom unijom.

Obostrano je potvrđeno kako su gospodarski odnosi Hrvatske i Mađarske vrlo dobri, a trgovinska razmjena u stalnom je rastu posljednjih godina. Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Republika Mađarska na četvrtom mjestu po rangu stranih ulagača u Hrvatsku te, ususret turističkoj sezoni, izrazio nadu u povećanje broja mađarskih turista na hrvatskoj obali. Razmijenili su i mišljenja o infrastrukturnim, napose prometnim i energetskim projektima dviju država. Ministar Jandroković izrazio je jasnu podršku vlasti Republike Hrvatske izgradnji pouzdanog i održivog europskog energetskog sustava te istaknuo kako Republika Hrvatska svojim zemljopisnim položajem može poslužiti kao pouzdani partner u energetskim projektima.

Sugovornici su razmijenili mišljenja i o pitanjima regionalne suradnje dviju država. Ministar Jandroković prenio je podršku Republike Hrvatske svim regionalnim inicijativama, poput Dunavske strategije, kojima je krajnji cilj približavanje i jačanje suradnje predmetnih država.

Bilo je riječi i o najavljenim prvim potezima nove vlade pobjedničke koalicije Fidesz, među kojima su uvođenje zastupničkih mjesta u parlamentu za pripadnike nacionalnih manjina, uključujući i za hrvatsku nacionalnu manjinu te uvođenje mehanizma dvojnog državljanstva za Mađare izvan Republike Mađarske.



Priopćenja