Ministar dr. Žužul u Varšavi s poljskim premijerom Belkom

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul boravi danas 1. srpnja 2004. u jednodnevnom radnom posjetu Republici Poljskoj

Premijer Belka je čestitao Republici Hrvatskoj i ministru dr. Žužulu na dobivanju statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji te podsjetio na stalnu podršku koju Republika Poljska daje hrvatskim nastojanjima za pristupanje Europskoj uniji i NATO-u. Premijer Belka je izrazio zadovoljstvo regionalnom politikom Republike Hrvatske i naglasio da Poljska Hrvatsku smatra čimbenikom stabilnosti jugoistočne Europe.

Ministar dr. Žužul je zahvalio na potpori koju Poljska iskazuje hrvatskim nastojanjima i kazao kako poljsko iskustvo u prilagodbi domaćih sustava europskim pravilima ocjenjuje dragocjenim i za Hrvatsku. Dr. Žužul je rekao da Hrvatska pristupanje Europskoj uniji i NATO-u smatra važnim političkim i strateškim ciljevima.

Ministar dr. Žužul je objasnio da su njegovi nedavni posjeti Beogradu i Podgorici pokazali da regija Hrvatsku vidi kao primjer i putokaz na putu u Europsku uniju. Dr. Žužul i poljski premijer Belka su razgovarali i o daljnjem razvitku gospodarske suradnje Hrvatske i Poljske.

U Varšavi je dr. Žužul održao predavanje članovima diplomatskog zbora akreditiranog u Poljskoj i polaznicima Diplomatske akademije poljskog Ministarstva vanjskih poslova na temu ''Hrvatska, most između Bruxellesa i jugoistočne Europe''. Ministar je govorio o percepciji Hrvatske u svijetu prije i poslije dobivanja statusa države-kandidata za članstvo u Europskoj uniji, o statusu nacionalnih manjina u Hrvatskoj te o ulozi Hrvatske u aktualnoj političkoj situaciji na jugoistoku Europe.

Danas se dr. Žužul sastaje i s predsjednikom poljskog Sejma (parlamenta) Jozefom Oleksyjem i s ministrom vanjskih poslova Wlodzimierzom Cimoszewiczem. Predviđen je i susret ministra dr. Žužula s predstavnicima hrvatske poslovne zajednice u Republici Poljskoj.


Priopćenja