Državni tajnik Biščević razgovarao s zamjenikom ministra za dijasporu Republike Srbije Aleksandrom Čotrićem

Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Hrvatske Hido Biščević primio je 5. srpnja 2004. u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu zamjenika ministra za dijasporu Republike Srbije Aleksandra Čotrića, koji boravi u radnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Sugovornici su se suglasili da manjinske zajednice trebaju rješavati pitanja svojeg položaja i ostvarivanje svojih interesa u Hrvatskoj i Srbiji u sklopu institucija dviju zemalja te na taj način doprinositi unaprjeđenju uzajamnih odnosa. Istaknuto je obostrano zadovoljstvo odnosom prema pripadnicima srpske manjine u Hrvatskoj i pripremom Sporazuma o zaštiti manjina. Pri tom je naglašena važnost rješavanja manjinskih pitanja i osiguravanja položaja manjinskih zajednica u Hrvatskoj i Srbiji u skladu sa standardima Europske unije.

Državni tajnik Biščević prenio je zabrinutost i uznemirenost zbog skrnavljenja oko dvadeset nadgrobnih spomenika i križeva na katoličkom groblju u Somboru u noći s 2. na 3. srpnja 2004. Izrazio je očekivanje da će, na crti deklarirane politike vlasti u Beogradu, biti poduzete potrebne mjere za sprječavanje i otklanjanje sličnih incidenata i stvaranje političkog i društvenog ozračja u kojemu se takvi incidenti neće događati. Državni tajnik Biščević je izrazio očekivanje za provođenjem potpune i temeljite policijske istrage glede tog i sličnih incidenata.



Priopćenja