Dr. Žužul u Poljskoj razgovarao s premijerom Belkom, predsjednikom parlamenta Oleksyjem i ministrom vanjskih poslova Cimoszewiczem

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul sastao se 1. srpnja 2004. u Varšavi s ministrom vanjskih poslova Republike Poljske Wlodzimierzom Cimoszewiczem.

Politički odnosi obostrano su ocijenjeni dobrima, ali istovremeno je izražena potreba intenziviranja gospodarske suradnje i jačanje trgovinske razmjene. Dogovoreno je redovno održavanje političkih konzultacija, a predložena je i suradnja diplomatskih akademija. Spomenuto je nekoliko mogućih područja jačanja gospodarske suradnje kao energetika i opskrba energentima, a ministar dr. Žužul je izvijestio o određenim poteškoćama koje tvrtka "PLIVA" ima u plasmanu svojih lijekova na poljskom tržištu. Ovom prigodom ministar dr. Žužul pozvao je poljskog ministra Cimoszewicza u posjet Hrvatskoj.

Tijekom dana ministar dr. Žužul sastao se s premijerom Marekom Belkom i predsjednikom Sejma (parlamenta) Jozefom Oleksyjem koji su također čestitali Hrvatskoj na dobivanju statusa kandidata i obećali daljnju podršku Poljske hrvatskim nastojanjima za integraciju u Europsku uniju i NATO. Ministar dr. Žužul pozvao je također predsjednika Vlade Belku i predsjednika parlamenta Oleksyja u posjet Republici Hrvatskoj.

Na početku radnog posjeta ministar dr. Žužul održao je predavanje u Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih poslova Republike Poljske na temu «Hrvatska, most između Bruxellesa i jugoistočne Europe» kojem su nazočili predstavnici diplomatskog zbora, polaznici Akademije i novinari. Tijekom poslijepodneva ministar dr. Žužul imao je i kraći sastanak s predstavnicima hrvatske poslovne zajednice u Republici Poljskoj.


Priopćenja