Ministar dr. Žužul u New Yorku razgovarao s malteškim premijerom Gonzijem

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul sastao se u New Yorku na marginama 59. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda s predsjednikom Vlade Republike Malte Lawrenceom Gonzijem

Ministar dr. Žužul upoznao je malteškog premijera Lawrencea Gonzija s aktualnim pripremama Republike Hrvatske za pregovore s Europskom unijom o pristupanju u članstvo i s formiranjem izaslanstva za pregovore i pregovaračkog tima. Ministar je naglasio da je Hrvatska sposobna završiti pregovore u roku od dvije godine.

Premijer Gonzi je iznio iskustva Malte u pregovorima s Europskom unijom te naglasio da je Malta vrlo uspješno i kvalitetno obavila taj posao te je primljena u članstvo Unije u svibnju ove godine. Malteški premijer je ministru dr. Žužulu ponudio prenijeti iskustva u pregovaranju koja mogu biti vrlo korisna Hrvatskoj s obzirom da se radi o dvjema mediteranskim državama. Hrvatska i Malta kao pomorske države imaju mnogo sličnih značajki pa je za Hrvatsku dragocjeno doznati pojedinosti o malteškim pregovorima s Unijom. Lawrence Gonzi i dr. Žužul su ocijenili odnose dviju prijateljskih država odličnim bez otvorenih pitanja. Naglašena je potreba jačanja gospodarske suradnje, posebno u turizmu i pomorstvu.

U ime predsjednika Vlade dr. Ive Sanadera ministar dr. Žužul je pozvao premijera Malte u službeni posjet Hrvatskoj. Lawrence Gonzi je prihvatio poziv tako da bi se posjet mogao ostvariti do kraja ove godine.



Priopćenja