Ministar dr. Miomir Žužul sudjelovao je u New Yorku na radnom sastanku ministara država Američko-jadranske povelje

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul sudjelovao je danas, 24. rujna 2004. u New Yorku na radnom sastanku ministara država Američko-jadranske povelje na kojem su bili i američki državni tajnik Colin Powell, ministrica vanjskih poslova Makedonije Ilinka Mitreva te ministar vanjskih poslova Albanije Kastriot Islami

Američki državni tajnik Colin Powell je prisutnim ministrima ukazao na veliku važnost Američko-jadranske povelje u procesu europskih integracija i u približavanju članstvu u NATO-u. Ministar dr. Žužul je u ime Republike Hrvatske, koja je koordinator procesa, iskazao zadovoljstvo ostvarenim reformama u državama članicama te izvijestio državnog tajnika Powella o budućim aktivnostima članica Povelje. Ministar dr. Žužul, ministrica Mitreva i ministar Islami istaknuli su izvrsnu suradnju unutar Američko-jadranske povelje i naglasili vidljiv napredak, kooperaciju i komunikaciju među državama kojima je cilj postati članicama NATO-a.

Dr. Žužul je najavio sastanak članica Povelje koji će se održati u mjesecu studenom ove godine u Hrvatskoj. Taj sastanak odvijat će se na tri razine. Radni dio će započeti ministri vanjskih poslova država članica i predstavnik Sjedinjenih Američkih Država koji će zajedno analizirati sve do sada postignuto te dogovoriti sljedeće potrebne korake u cilju pridruživanja NATO-u. Nakon toga slijedi sastanak ministara Hrvatske, Makedonije, Albanije i predstavnika Sjedinjenih država s ministrima Srbije i Crne Gore te Bosne i Hercegovine. Skup u Hrvatskoj u studenome završit će konferencijom na kojoj će sudjelovati ministri članica Hrvatske, Makedonije, Albanije i predstavnik Sjedinjenih Država te ministri Srbije i Crne Gore i Bosne i Hercegovine i, kao posebni gosti, visoki dužnosnici sedam susjednih država članica NATO-a.

Sjedinjene Američke Države su na današnjem sastanku u New Yorku potvrdile da će na skupu u Hrvatskoj u studenome 2004. biti zastupljene na visokoj razini, bez obzira na ishod američkih predsjedničkih izbora, što pokazuje veliki značaj koji svjetska velesila pridaje procesu Američko-jadranske povelje.

Ministar dr. Žužul je najavio i druge aktivnosti poput skorih konzultacija ministara članica Povelje s ministrima istaknutih članica Saveza – s francuskim ministrom vanjskih poslova Michelom Barnierom i njemačkim ministrom vanjskih poslova Joschkom Fischerom.

Ukoliko zemlje članice Povelje nastave dosadašnjom dinamikom ispunjavati postavljene obveze i provoditi reforme realno se može očekivati da će, zajedno ili pojedinačno, postati članicama NATO-a do 2007. godine, rečeno je danas u NewYorku. Svi sudionici današnjeg sastanka dali su podršku Srbiji i Crnoj Gori te Bosni i Hercegovini u ispunjavanju uvjeta za njihovo što skorije uključivanje u Partnerstvo za mir, koje prethodi članstvu u NATO-u.



Priopćenja