Aktivnosti ministra dr. Žužula u New Yorku na marginama 59. Opće skupštine UN-a

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul sudjelovao je na drugom ministarskom sastanku u svrhu potpore Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa održanom u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Na sastanku je usvojena Zajednička izjava u ime 42 ministra vanjskih poslova, koja je ranije usuglašena u Beču

Ministrica vanjskih poslova Japana Yoriko Kawaguchi je navela osnovne elemente inicijative ističući da još nedostaju ratifikacije dvanaest država kako bi Ugovor stupio na snagu te izrazila zadovoljstvo što je velik broj ministara prisustvovao skupu političke potpore Ugovoru o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa.

Ministar dr. Žužul je u svom govoru naglasio da je Republika Hrvatska ratificirala Ugovor o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa te da podržava multilateralne i regionalne sastanke koji mogu ubrzati njegovo stupanje na snagu kao i uspostavu verifikacijskog sustava.

U organizaciji Stalne misije Čilea pri Ujedinjenim narodima u New Yorku održan je sastanak Zajednice demokracija pod predsjedanjem ministrice vanjskih poslova Čilea Marije Soledad Alvear na kojemu se razgovaralo o aktivnostima Zajednice i njenom djelovanju u okviru Ujedinjenih naroda. Najavljena je Treća ministarska konferencija Zajednice demokracija koja će se održati u Čileu u svibnju 2005. Čileanska ministrica je rekla da se Zajednica demokracija bavi pomaganjem inicijativa usmjerenih jačanju demokracije i dobre vladavine u raznim dijelovima svijeta. Državni tajnik Sjedinjenih Američkih država Colin Powell je zatražio na tom sastanku potporu prijedlogu američkog predsjednika Georgea W. Busha za osnivanje Demokratskog fonda pri Ujedinjenim narodima.

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul je u govoru na skupu podržao osnivanje Demokratskog fonda pri Ujedinjenim narodima i jačanje Zajednice demokracija te potvrdio sudjelovanje na Trećoj ministarskoj konferenciji u Čileu. Dr. Žužul je pozdravio inicijativu predsjednika Busha za osnivanje Demokratskog fonda, izrazio potporu Republike Hrvatske toj inicijativi i aktivno sudjelovanje u njezinu ostvarivanju. Ministar je govorio o iskustvima Hrvatske na putu ka demokraciji, posebice ističući da se ona ne može dostići u jednom danu. Hrvatska je pokazala demokratsku zrelost kada je u lipnju ove godine postala kandidatom za člana Europske unije, istaknuo je ministar dr. Žužul.



Priopćenja