Ministar dr. Žužul primio direktora Uprave za Europu francuskog MVP-a

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul sastao se 27. svibnja 2004. u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu s direktorom Uprave za kontinentalnu Europu francuskog Ministarstva vanjskih poslova Jean-Francoisom Terralom, koji je u Hrvatskoj na konzultacijama na poziv pomoćnika ministra vanjskih poslova Nevena Madeya

Direktor Terral uručio je ministru dr. Žužulu pismo francuskog ministra vanjskih poslova Michela Barniera i najavio njegov skori posjet Republici Hrvatskoj. Dr. Žužul i Terral su se suglasili da između dviju zemalja nema otvorenih pitanja te da postoje velike mogućnosti za dosizanje najviše razine međusobnih odnosa Hrvatske i Francuske. Direktor Terral je izrazio osobito zadovoljstvo hrvatskim putom prema Europskoj uniji te naglasio važnost Republike Hrvatske kao simbola i dokaza da regija u cjelini ima europsku perspektivu. Terral je kazao da je zbog ostalih država u regiji važno Hrvatskoj dati snažnu potporu u integriranju u Europsku uniju.

Dr. Žužul je istaknuo da hrvatska strategija uključivanja u Europsku uniju i NATO ostaje neizmijenjena naglasivši važnost suradnje s haškim Tribunalom i, posebno, kvalitetan i konstruktivan odnos hrvatske Vlade prema manjinama u Republici Hrvatskoj.

U razgovorima s hrvatskim dužnosnicima razmijenjena su mišljenja o stanju u regiji. Hrvatska strana je pri tome naglasila spremnost provoditi regionalnu politiku zacrtanu na Zagrebačkom i Solunskom summitu te djelovati na stabiliziranju regije i razvitku demokratskih procesa kako bi to doprinijelo afirmaciji politike Europske unije. Hrvatska je sposobna prenositi iskustva ostalim zemljama regije i razvijati europsku orijentaciju.



Priopćenja