Ministar dr. Žužul održao predavanje pred Vanjskopolitičkim odborom Južnoafričke Republike

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul održao je danas, 17. kolovoza 2004., u Cape Townu predavanje članovima Vanjskopolitičkog odbora Parlamenta Južnoafričke Republike

Ministar dr. Miomir Žužul govorio je o novijoj hrvatskoj povijesti, o skorom pridruživanju Republike Hrvatske Europskoj uniji kao i o perspektivama i oblicima moguće suradnje dviju zemalja. Ministar je podsjetio da Republika Hrvatska od 1992. godine ima status promatrača pri Pokretu nesvrstanih, ocijenivši ulogu Pokreta još uvijek aktualnom i potrebnom.

Glede turističke razmjene i gospodarske suradnje dviju zemalja, ministar dr. Žužul je naveo da je broj turista iz Južnoafričke Republike u Hrvatskoj u stalnom porastu, a da se na području gospodarske suradnje već danas velik dio južnoafričkog izvoza u Europu ostvaruje preko hrvatskih luka. Naglasio je da je Republika Hrvatska zainteresirana biti ulaznom točkom Južnoafričke Republike prema Europi. Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Južnoafričkoj Republici jedino je hrvatsko diplomatsko predstavništvo južno od Sahare, što svjedoči o važnosti koju Republika Hrvatska pridaje ne samo odnosima s Južnoafričkom Republikom, nego i s afričkim kontinentom u cjelini.

Ministar dr. Miomir Žužul najavio je na kraju predavanja članovima Vanjskopolitičkog odbora da će Republika Hrvatska i Južnoafrička Republika potpisati Program kulturne suradnje te da je cilj ovog posjeta hrvatskog izaslanstva Južnoafričkoj Republici jačanje bilateralne suradnje u kulturi, turizmu, gospodarstvu i ostalim područjima.



Priopćenja