Ministar dr. Žužul i ministrica mr. Grabar Kitarović održali konferenciju za novinare u pripremi početka pregovora za pristupanje Hrvatske Europskoj uniji

Ministar vanjskih poslova i voditelj Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji dr. Miomir Žužul i ministrica europskih integracija, zamjenica voditelja Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji i glavni pregovarač mr. Kolinda Grabar Kitarović održali su danas, 16. rujna 2004., u Ministarstvu vanjskih poslova u Zagrebu konferenciju za novinare

Ministar dr. Žužul je izvijestio mnogobrojne prisutne novinare kako se može očekivati da će pregovori o pristupanju Europskoj uniji započeti u mjesecu ožujku sljedeće godine. Ministar je iznio procjenu da bi pregovori mogli trajati dvije godine, dakle završiti tijekom 2007. godine. U pregovorima će Hrvatska koristiti iskustva novoprimljenih deset članica Europske unije nastojeći završiti posao prilagodbe i pregovaranja relativno brzo, ali u prvom redu na vrlo učinkovit i kvalitetan način.

Ministar dr. Žužul i ministrica mr. Grabar Kitarović kazali su da će unutar sljedećih mjesec dana biti određen sastav pregovaračkog tijela u kojem će uz glavnog pregovarača biti još deset stručnih osoba. Ministrica je izvijestila kako očekuje da će neka poglavlja pregovora zahtijevati pomnije razgovore i usuglašavanja, a Ministar je rekao da cjelokupni pregovori obuhvaćaju dvije skupine – opća pitanja i posebna pitanja koja se odnose samo na Republiku Hrvatsku kao budućeg člana Europske unije. Naglašeno je da će pregovarački tim biti sastavljen po kriteriju stručnosti i profesionalnosti pregovarača. Dr. Žužul je najavio da će pred pregovore diplomatski i kadrovski biti znatno pojačana Stalna misija Republike Hrvatske pri Europskim zajednicama u Bruxellesu.

Ministar dr. Žužul i ministrica mr. Grabar Kitarović na konferenciji su novinarima uručili radni prijedlog shematske strukture tijela i institucija za koje Vlada Republike Hrvatske smatra da trebaju imati udjela u pregovorima o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji.



Priopćenja