Ministar dr. Žužul govorio pred Vijećem sigurnosti UN-a

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul govorio je na sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u New Yorku na kojoj su predsjednik Međunarodnog kaznenog tribunala u Haagu Theodor Meron i glavna tužiteljica Tribunala Carla del Ponte podnijeli izvješća Vijeću sigurnosti o suradnji Republike Hrvatske s Tribunalom

Obraćajući se Vijeću sigurnosti ministar dr. Žužul je u svom govoru naglasio da je Republika Hrvatska svjesna važnosti suradnje s Tribunalom u Haagu te da će kao i dosada nastaviti surađivati i ispunjavati svoje obveze na najbolji način. Ministar je potvrdio jasno i nedvosmisleno stajalište Republike Hrvatske da su svi građani obvezni na punu suradnju s Tribunalom što podrazumijeva suradnju i generala Gotovine. U slučaju generala Gotovine, rekao je Ministar, hrvatska Vlada ne izbjegava svoju odgovornost te je odbjeglog generala pozivala i nadalje poziva da se dobrovoljno pojavi pred Tribunalom.

Ministar dr. Žužul je istaknuo da je Republika Hrvatska ove godine izručila Tribunalu generale Čermaka i Markača te osigurala izručenje šest optuženih bosanskih Hrvata, a nedavno se Tribunalu predao i bosanski Hrvat Miroslav Bralo. Ministar je ponovio da je Republika Hrvatska država zrele demokracije odlučna i odgovorna izvršavati svoje obveze te će i nadalje nastaviti inzistirati na tome da svaki građanin bez iznimke mora poštovati zakone bez obzira na etničko podrijetlo i da svi za koje se utvrdi da su krivi moraju biti kažnjeni.

Dr. Žužul je podsjetio Vijeće sigurnosti na okolnosti koje su vladale 1990. godine kada je Republika Hrvatska bila žrtvom agresije bivše Jugoslavenske narodne armije pod kontrolom Miloševića i da se ne smije zanemariti bitna razlika između žrtve i agresora. Hrvatska nije imala izbora nego obvezu i pravo braniti svoj teritorij i građane, što je i učinila, rekao je Ministar, što ne znači da oni koji su počinili individualne zločine ne trebaju odgovarati. Dapače, počinitelji moraju biti kažnjeni. Dr. Žužul je rekao da se budućim generacijama mora omogućiti da budu u stanju raspoznati tko je bio žrtva a tko agresor, da postoji pravo zemlje na samoobranu i da su možda počinjeni pojedinačni zločini.

Ministar vanjskih poslova dr. Žužul je u svom govoru kazao da Republika Hrvatska ulaže napore u pripremanje domaćeg pravosuđa za preuzimanje slučajeva Međunarodnog kaznenog tribunala, te da je posebno zadovoljan što je Predsjednik Tribunala Meron prepoznao napore koje je Republika Hrvatska uložila u tom smislu. Iznio je podatak da se hrvatsko pravosuđe od 1992. godine do danas bavilo s oko 1500 slučajeva ratnih zločina i naveo slučaj generala Mirka Norca kojega je hrvatsko pravosuđe osudilo na 12 godina zatvora. To potvrđuje da su hrvatski sudovi sposobni profesionalno i nepristrano obavljati svoj posao.

Dr. Žužul je kazao da Hrvatska u potpunosti podržava strategiju okončanja rada Tribunala kao što je navedeno u Rezolucijama 1503 i 1534 Vijeća sigurnosti. Na kraju govora Ministar je ponovio da je Hrvatska u potpunosti svjesna važnosti suradnje s Tribunalom te da će nastaviti ispunjavati svoje obveze na najbolji način na koji to bude mogla.

Ministar dr. Miomir Žužul je u New Yorku predstavnicima medija izrazio uvjerenje da će Hrvatska u prosincu dobiti datum za početak pregovora o članstvu u Europskoj uniji unatoč slučaju generala Ante Gotovine koji opterećuje odnose Republike Hrvatske s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu.



Priopćenja