Ministar dr. Miomir Žužul sudjelovao u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova EU i zemalja kandidata

Ministar vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomir Žužul je na poziv predsjedavajućeg Vijeća Europske unije nizozemskog ministra vanjskih poslova Bernarda Bota sudjelovao 22. studenoga 2004. u Bruxellesu na sastanku ministara vanjskih poslova država članica Europske unije s državama kandidatima Hrvatskom, Bugarskom, Rumunjskom i Turskom te europskim članicama NATO-a koje nisu članice Europske unije, Islandom i Norveškom, o mogućnostima sudjelovanja u civilnim komponentama operacija u okviru Europske sigurnosne i obrambene politike

Hrvatska po prvi put sudjeluje na takvom sastanku u svojstvu zemlje kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Ministar dr. Žužul istaknuo je podršku Republike Hrvatske jačanju i razvitku tog procesa u okviru Europske sigurnosne i obrambene politike te najavio aktivno uključivanje Hrvatske. Ministar je posebno istaknuo hrvatsko iskustvo i stručnost stečene u srodnim misijama u okviru Ujedinjenih naroda i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju te najavio dogovore u cilju ostvarivanja mogućeg sudjelovanja Hrvatske u tom značajnom procesu.

Ministar dr. Žužul je danas u Bruxellesu potpisao Okvirni sporazum između Republike Hrvatske i Europske zajednice o općim načelima za sudjelovanje u programima Zajednice.