Ministar dr. Miomir Žužul sastao se u Den Haagu s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bernardom Botom

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul sastao se danas 30. studenog 2004., u Den Haagu s ministrom vanjskih poslova Kraljevine Nizozemske Bernardom Botom, predsjedavajućim Vijeća ministara Europske unije

Obojica ministara sudjeluju u Den Haagu na Ministarskom sastanku EUROMED o Euro-mediteranskom procesu i suradnji. Ministar dr. Miomir Žužul je kazao da je dijalog Europe s mediteranskim zemljama značajan i za Republiku Hrvatsku koja je u vrlo dobrim odnosima s državama Mediterana te želi aktivno pomoći tom procesu gdje je to moguće.

Ministar Bot je ministru dr. Žužulu iskazao zadovoljstvo i uputio pohvalu hrvatskoj Vladi za vidljiv napredak što ga Republika Hrvatska postiže u pripremama za buduće članstvo u Europskoj uniji. Bot je naglasio značaj suradnje s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu i istaknuo da Nizozemska kao predsjedavajuća Unije želi imati u tom pogledu objektivan i nepristran pristup. Bot je kazao da posljednja izvješća predsjednika Tribunala Merona i Glavne tužiteljice Del Ponte imaju u tom kontekstu posebnu težinu.

Ministar dr. Miomir Žužul je naglasio i potvrdio snažnu opredjeljenost hrvatske Vlade za potpunu suradnju s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu. Jedan slučaj ne smije umanjiti sve što je Republika Hrvatska do sada postigla u približavanju i pristupanju Europskoj uniji.



Priopćenja