Ministar dr. Miomir Žužul govorio danas na završnoj Ministarskoj plenarnoj sjednici Euro-mediteranskog procesa u Den Haagu

Ministar vanjskih poslova dr. Miomir Žužul je danas, 30. studenoga 2004. na završnoj Ministarskoj plenarnoj sjednici Euro-mediteranskog procesa u Den Haagu imao izlaganje u kojem je podržao daljnju suradnju europskih i mediteranskih država

Dr. Žužul je u govoru kazao da Republika Hrvatska prvi put službeno sudjeluje na sastanku Euro-mediteranskog partnerstva koje se temelji na Barcelonskom procesu pokrenutom 1995. godine. Ministar je rekao kako Hrvatska pozdravlja strateško partnerstvo s mediteranskim državama i zemljama Bliskog Istoka i inicijativu kojom se promovira mir, napredak i budućnost regije. Republika Hrvatska kao sredozemna država i istovremeno kandidat za Europsku uniju s velikim zanimanjem slijedi jačanje procesa Euro-mediteranskog partnerstva.

Ministar dr. Žužul je posebno naglasio kako nema alternative dijalogu i međusobnom poštovanju među državama. Tijekom povijesti Hrvatska je pripadala području u kojem su se susretale različite kulture i religije. Ponosan sam što mogu reći da je Hrvatska, nakon tragičnih događaja u regiji, učinila značajan napredak, naročito u poticanju i ostvarenju pomirbe, rekao je dr. Žužul na kraju izlaganja.

Teme završne Ministarske plenarne sjednice Euro-mediteranskog procesa bile su – budućnost Barcelonskog procesa, gospodarska reforma i ulaganja te dijalog među kulturama mediteranskih zemalja.

Sudjelujući u Den Haagu na susretu europskih i mediteranskih država na kojem su bili redom ministri vanjskih poslova, dr. Žužul je imao niz bilateralnih susreta s kolegama iz Nizozemske, Njemačke, Austrije, Portugala, Malte i Švedske.

Po završetku Ministarskog sastanka u Den Haagu ministar dr. Žužul i hrvatsko izaslanstvo vratili su se predvečer u Zagreb.



Priopćenja