Ministar dr. Miomir Žužul danas u Beču imao radni razgovor s austrijskom ministricom vanjskih poslova Ursulom Plassnik

Ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Miomira Žužula primila je danas, 8. studenog 2004. u Beču, ministrica vanjskih poslova Republike Austrije Ursula Plassnik.

Austrija je do sada imala vodeću ulogu u približavanju Hrvatske Europskoj uniji i dalje se zalaže za skori prijem Hrvatske u članstvo, istaknula je austrijska ministrica vanjskih poslova. Glede pregovora Hrvatske s Europskom unijom Austrija i nadalje drži da će oni uslijediti početkom 2005. godine. Pitanje suradnje s Međunarodnim kaznenim tribunalom u Haagu, prema mišljenju ministrice Plassnik, iznimno je važno i stoga je nužna daljnja suradnja Hrvatske.

Ministar dr. Žužul je naglasio da Hrvatska na svim razinama intenzivno priprema početak pregovora s Europskom unijom te zamolio austrijsku ministricu vanjskih poslova za podršku u tom Hrvatskoj prioritetnom cilju. Ministar dr. Žužul je informirao ministricu Plassnik o političkoj situaciji u Hrvatskoj i o skorim predsjedničkim izborima.

Ministrica vanjskih poslova Plassnik je pohvalila odlične bilateralne odnose dviju država i kazala da se godišnje razmijeni pedeset do sedamdeset posjeta na najvišoj razini. Od ovogodišnjih austrijska ministrica je izdvojila nedavni posjet saveznog predsjednika dr. Fischera Hrvatskoj. Značajan je razvitak gospodarskih odnosa između dvije zemlje. S udjelom od 26 posto u ukupnim investicijama austrijski su se gospodarstvenici od 1993. pozicionirali u Hrvatskoj kao najveći inozemni ulagači. Austrijski izvoz od neovisnosti Hrvatske kontinuirano raste i danas iznosi oko 604 milijuna eura, a i nadalje će zasigurno rasti. Ti povoljni okviri mogu kroz reforme u području administracije, sudbene vlasti, a i na drugim područjima u Hrvatskoj biti poboljšani kazala je austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik.



Priopćenja