Marušić: "Reforma javne uprave je temeljni preduvjet uspješnog integriranja u EU“

"Reforma javne uprave je temeljni preduvjet uspješnog integriranja u Europsku uniju, kao i uspješnog članstva...

"Reforma javne uprave je temeljni preduvjet uspješnog integriranja u Europsku uniju, kao i uspješnog članstva. Pri tom je važna suradnja država članica Europske unije i država zapadnog Balkana ", istaknuo je pomoćnik ministrice vanjskih i europskih poslova Hrvoje Marušić na konferenciji Building Human Capacities for EU Accession in the SEE Countries, održanoj 13. – 16. listopada 2014. u Cavtatu.

Na konferenciji su predstavljeni instrumenti suradnje koji svim zainteresiranim državama stoje na raspolaganju za brže i uspješnije integriranje u EU. Pored bilateralnih hrvatskih instrumenata, kao što su Savjet za tranzicijske procese ili Centar izvrsnosti te Diplomatska akademija, svim zainteresiranim državama stoje na raspolaganju i zajednički EU instrumenti poput makroregionalnih strategija i programa teritorijalne suradnje.

O hrvatskim iskustvima, dobroj praksi i izazovima s kojima se Hrvatska  susretala u pretpristupnom razdoblju, kao i iskustvima stečenim tijekom prve godine članstva govorili su predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Državne škole za javnu upravu, Ureda za udruge Vlade RH te Instituta za razvoj i međunarodne odnose.  

Pomoćnik ministrice Marušić potvrdio je predanost Republike Hrvatske proširenju EU na zemlje regije, naglasivši transformacijski potencijal eurointegracijskih procesa. „Jačanje administrativnih kapaciteta i primjena načela europskog upravnog prostora temelj je uspješnosti provedbe i primjene pravne stečevine EU. Razlozi postavljanja ovog uvjeta za sve zemlje koje su iskazale interes biti dio EU je uspostava institucionalnih i administrativnih struktura koje će pružati podjednaku razinu i kvalitetu javnih usluga svojim građanima“, kazao je pomoćnik ministrice.

Na Konferenciji u Cavtatu  sudjelovali su predstavnici državne uprave i lokalne samouprave zemalja regije (Albanija, BiH, Crna Gora, Kosovo, Makedonija, Srbija), a održana je u organizaciji Centra izvrsnosti MVEP-a u suradnji s Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ).Priopćenja