Kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing primio je 24. lipnja 2004. zamjenika ministra...

Kineski ministar vanjskih poslova Li Zhaoxing primio je 24. lipnja 2004. zamjenika ministra vanjskih poslova Republike Hrvatske dr. Ivana Šimonovića koji boravi u Narodnoj Republici Kini povodom održavanja redovitih konzultacija između dvaju ministarstava vanjskih poslova.

Ministar Li Zhaoxing izrazio je spremnost kineske vlade da zajednički surađuje s Vladom Republike Hrvatske na produbljivanju bilateralnih odnosa. Iznio je kineske poglede na svjetske prilike koje karakterizira generalna stabilnost uz postojanje određenih faktora nestabilnosti, poput lokalnih ratova. međunarodnog terorizma, nacionalnog separatizma i vjerskog ekstremizma. U takvim okolnostima Kina je spremna pojačati međusobne konzultacije s Hrvatskom kao i pojačati suradnju u Ujedinjenim narodima i drugim međunarodnim organizacijama.

Dr. Šimonović je upoznao ministra Lia s hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima i naporima koje hrvatska vlada ulaže u pristupanje Europskoj uniji. Ministar Li je izrazio razumijevanje i podršku hrvatskim nastojanjima.

Kineska strana podržava i cijeni uspjehe Hrvatske u procesu pristupanja Europskoj uniji koja je i kineski strateški, politički i gospodarski partner. Kina cijeni vodeću ulogu RH u regiji kao i njen doprinos regionalnoj stabilnosti.

Dogovoreno je da se o konkretnim oblicima gospodarske suradnje detaljnije razgovara u okviru Mješovitog odbora za gospodarsku suradnju koji će se održati u listopadu ove godine u Pekingu. Razgovaralo se i o posjetu predsjednika Vlade Ivice Račana NR Kini.



Priopćenja