Hrvatska nije na popisu zemalja koje mogu konkurirati za ugovaranje poslova za IRRF...

U povodu povećanog zanimanja javnosti za sadržaj popisa Ministarstva obrane SAD vezano za ugovaranje poslova obnove Iraka, Ministarstvo vanjskih poslova RH želi priopćiti kako Republika Hrvatska nije na popisu zemalja koje mogu konkurirati za ugovaranje navedenih poslova u okviru IRRF-a (Iraq Relief and Reconstruction Fund). Radi se o popisu 63 država koje su podržale američku politiku u Iraku, odnosno sudjeluju u okviru koalicijskih snaga.

Navedene države imat će pravo konkurirati za preuzimanje 26 ugovora u vrijednosti od 18,6 milijardi USD, koje su za potrebe rekonstrukcije Iraka (Iraq Relief and Reconstruction Fund, IRRF) osigurale SAD i njezini porezni obveznici. Sve ostale zemlje, uključujući i RH, za poslove koji proizlaze iz navedenih 26 ugovora IRRF-a moći će konkurirati kao podugovorni izvođači (subkontraktori) prema pravilima konkurencije.

IRRF je samo jedan od više različitih fondova namijenjenih sveobuhvatnoj obnovi Iraka, koji će u budućnosti biti otvoreni i drugim sudionicima obnove. Primjerice, osim IRRF-a postoji i Razvojni fond za Irak, UN-ov Fond za Irak, Fond donatora iz Madrida, te sredstva MMF-a i Svjetske banke.

Tvrtke iz RH sudjelovale su tijekom proteklih mjeseci na nekoliko pripremnih sastanaka koje je potaknulo Ministarstvo vanjskih poslova RH kako bi se pravodobno pripremile za mogućnost preuzimanja poslova obnove u Iraku.



Priopćenja