Jednakopravnost Hrvata u stabilnoj i prosperitetnoj Bosni i Hercegovini ostaje u strateškom interesu Hrvatske

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman podnio je u srijedu, 26. listopada 2022. godine, Hrvatskome saboru Izvješće o provedbi Deklaracije o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini za 2020. i 2021. godinu.
U svome izlaganju, ministar Grlić Radman naglasio je da je očuvanje nacionalnog i kulturnog identiteta Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i njihova jednakost s druga dva konstitutivna naroda, od osobitog interesa Republike Hrvatske, ali i važan čimbenik za stabilnost i funkcionalnost BiH. „To je naglašeno i u Programu Vlade Republike Hrvatske 2020. – 2024., u kojem je definirano je da će težište hrvatske vanjske politike biti zalaganje za ustavnu ravnopravnost Hrvata u BiH, kao i za unaprjeđenje njihova položaja i kvalitete života“, rekao je ministar.
Dodao je kako Nacionalna razvojna strategija 2020.-2030., kao najviši akt strateškog planiranja u Republici Hrvatskoj, određuje da će značajno područje aktivnosti biti jačanje zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske te promicanje interesa Hrvata izvan Hrvatske, što se osobito odnosi na Hrvate u BiH.
„Unatoč činjenici da su autohtoni i konstitutivan narod, Hrvati su u Bosni i Hercegovini dugotrajno suočeni s nemogućnošću izbora svojih legitimnih političkih predstavnika, kako je to predviđeno Ustavom Bosne i Hercegovine“, istaknuo je ministar.
Naglasio je da je Vlada Republike Hrvatske tijekom 2020. i 2021. godine bila posebno predana senzibiliziranju međunarodnih partnera na poteškoće s kojima se Hrvati u BiH suočavaju u ostvarivanju svojih, ustavno i zakonski zajamčenih prava. „Vlada se u svim međunarodnim kontaktima zalagala za aktivan pristup prema Bosni i Hercegovini te je ukazivala na nužnost izmjene Izbornog zakona koja će osigurati punu jednakopravnost svih konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine, bez mogućnosti preglasavanja. Ta su nastojanja dovela i do konkretnih rezultata tijekom ove godine“, rekao je.
Ministar je izvijestio kako je Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković tijekom 2020. i 2021. godine sudjelovao u brojnim političkim i društvenim aktivnostima usmjerenim na stabilnost Bosne i Hercegovine i poboljšanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini te da je nastavio održavati kontakte s legitimnim političkim predstavnicima hrvatskog naroda u BiH.
Dodao je da su državna tijela Republike Hrvatske u svojim djelovanjima prema hrvatskom narodu Bosne i Hercegovine ulagali maksimalne napore u zaštiti i unapređenju njihovog položaja.
U nastavku izlaganja ministar se osvrnuo i na pomoć Bosni i Hercegovini tijekom pandemije COVID-19. „Unatoč velikom utjecaju koji je pandemija COVID-19 imala na zdravlje i gospodarstvo, ponosan sam što smo tijekom 2020. i 2021. godine, ne samo uspjeli zadržati intenzivnu dinamiku bilateralnih odnosa, bili smo u mogućnosti financijski pomoći u suzbijanju epidemije bolesti COVID-19, kao i donacijom 240.000 doza cjepiva“, rekao je. Istaknuo je i da su institucije Republike Hrvatske nastavile s pružanjem podrške brojnim obrazovnim, zdravstvenim, kulturnim i drugim institucijama u BiH, važnima za hrvatski narod.
Izlaganje je zaključio kako stabilan, osnažen i jednakopravan položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini, kao i stabilna i prosperitetna Bosna i Hercegovina s perspektivom članstva u Europskoj uniji, ostaju u strateškom interesu Hrvatske.

Priopćenja