Izaslanstvo Republike Hrvatske sudjelovalo je na drugom redovitom sastanku dijaloga Europske komisije i Republike Hrvatske

Na sastanku se razgovaralo o nastavku ispunjavanja političkih kriterija za članstvo Republike Hrvatske u Europskoj uniji. Predstavnici Republike Hrvatske izvijestili su predstavnike Europske komisije o daljnjem napretku u suradnji s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju, povratku izbjeglica i povratu imovine, zaštiti manjinskih prava i provedbi Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, reformi pravosuđa, regionalnoj suradnji i razvoju dobrosusjedskih odnosa, te o reformi medijskog zakonodavstva. Bilo je riječi i o provedbi Privremenog sporazuma odnosno Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između Republike Hrvatske i Europske unije.

Pomoćnik ministra Neven Madey je također izložio i glavne ciljeve Republike Hrvatske u odnosu prema Europskoj uniji tijekom šestomjesečnog irskog predsjedavanja Unijom. Europska komisija je s odobravanjem primila podatke o nastavku reformi u Republici Hrvatskoj i napretku u ispunjavanju političkih uvjeta za članstvo u Europskoj uniji, koje će Komisija uzeti u obzir prilikom izrade Mišljenja o hrvatskom zahtjevu za članstvo u EU.

U cilju što uspješnijeg i kvalitetnijeg dovršetka pripreme Mišljenja Europske komisije, predstavnici Republike Hrvatske i Europske komisije dogovorili su nastavak intenzivne komunikacije i razmjene informacija na političkoj i stručnoj razini o ispunjavanju političkih kriterija za članstvo u Europskoj uniji od strane Republike Hrvatske.



Priopćenja